Fotó: ShutterStock.com/Peter Bulukin
Trondheim, 2020. április 15.
Hirdetés

A 200 főnél nem nagyobb kulturális és sportrendezvényeket június 15-től engedélyezik, és 16-án indulhat a profi labdarúgó-bajnokság, az edzések már csütörtökön megkezdődtek – közölte a kormány.

„Célunk, hogy június 15-én megnyissuk mindannak a nagy részét, ami eddig zárva tartott” – közölte Erna Solberg norvég kormányfő sajtótájékoztatóján.

„Egy fontos feltétel azonban van: csak akkor oldjuk fel a korlátozó intézkedéseket, ha kézben tudjuk tartani a járványt” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Norvégiában „félkarantént” vezettek be az új koronavírus miatt március közepén.

Április 20-án már újranyitották a bölcsődéket és az óvodákat, majd április 27-én az általános iskolákat, valamint a fodrászatokat és a kozmetikákat.

A vírus fertőzési rátája – ahány embert egy beteg megfertőz – 0,49-re esett vissza a Norvég Közegészségügyi Intézet szerint, ami azt jelenti, hogy a járvány visszavonulóban van.

A védekezési irányelvek és a társas távolságtartás továbbra is érvényben maradnak, nem tanácsolják a külföldi utazásokat, és a határok is zárva maradnak a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők előtt.

„Ez még nem a vége” – jelentette ki Bent Hrie egészségügy-miniszter. „Legjobb esetben ez a vég kezdete” – tette hozzá.

Az 5,4 millió lakosú Norvégiában 7995 regisztrált koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, a halálesetek száma 209.