Takahara Kenicsi, a TEPCO szóvivője azt közölte, zajlik a szennyezett talaj eltávolítása.

Hirdetés

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődött a szivárgás, Takahira azonban leszögezte, hogy a kedden végzett ellenőrzésen még nem észleltek hibát. A szivárgást vélhetően a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés egy véletlenül nyitva hagyott szelepe okozhatta – tette hozzá.

A 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgását szerda reggel 9 óra előtt az erőmű dolgozói jelentették.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővizet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik. A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza várhatóan idén márciusban kezdődik meg.

Korábban írtuk

A várhatóan évtizedekig tartó folyamat ellen a helyi halászok, valamint a szomszédos országok, köztük Kína többször tiltakozott. A pekingi kormány emellett betiltotta a japán halászati termékek importját is. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint aazonban a sokszorosan higított és megtisztított víz óceánba engedése nem jelent kockázatot.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtökön úgy vélte, az incidens kérdéseket vet fel a TEPCO kompetenciáival kapcsolatban is.