Az Obama-kislányok nem most kapják meg az áhított kutyust, amit az édesapjuk megígért, arra az esetre, ha elnökké választják, hanem valamikor tavasszal, amikor az elnöki család már jól berendezkedett a Fehér Házban – nem maradhatott el ez a kutyára vonatkozó, az amerikaiakat hetek óta lázban tartó és ezért szinte kötelező kérdés, amelyet a CBS televízió vasárnap esti politikai műsorában tettek fel Barack Obamának és a feleségének. Az Egyesült Államok megválasztott elnöke a választási győzelem óta most először adott interjút. Amelyben természetesen, a családi ügyek mellett, igen lényeges kérdések is szóba kerültek.

Obama most először erősítette meg személyesen is, hogy betartja, amit a választási kampányban ígért, és amit azóta tanácsadói már megerősítettek, hogy elnökként bezárja a guantánamói börtöntelepet és megkezdi a csapatkivonást Irakból.

„Többször is elmondtam, hogy szándékomban áll Guantánamo bezárása, és ezt keresztül is viszem. Többször megismételtem: Amerika nem kínoz embereket, és én biztosítani fogom, hogy mi többé ne is kínozzunk. Ezek a döntések részei azon erőfeszítéseknek, hogy helyreállítsuk Amerika erkölcsi tartását a világban” – fogalmazott a megválasztott elnök. Közölte azt is, hogy hivatalba lépése után magához rendeli a vezérkari főnököket, a nemzetbiztonsági apparátus illetékeseit, és megkezdik a csapatkivonásra vonatkozó terv végrehajtását. Az iraki csapatkivonási terv végrehajtásáról van szó. Ugyanakkor -szintén a választási ígéretekhez híven- Afganisztánra összpontosítják az erőket.

A leendő elnök ígéretet tett az amerikai gazdaság stabilizálására, „bármi áron”. Ez azonban -mint kifejtette-, nem a Franklin Delano Roosevelt nevével jelzett politika „átvételét” jelenti, hanem a jó ötleteket, és a ma is használható megoldásokat akár Ronald Reagan politikájából is merítheti. A XXI. század problémáinak megfelelő megoldásokat kell találni, mondta, mert szerinte a jelenlegi körülmények között az eddig szokásos receptek nem alkalmazhatóak. A belpolitikában elsőrendű fontosságúnak nevezte a pénzpiacok újraszabályozását, a bizalom és az átláthatóság helyreállítását (ezt egyébként Bush is hangsúlyozta a G20-ak szombati csúcsértekezletén elmondott megnyitó beszédében). De: a túlszabályozást kártékonynak mondta, s letette a garast a szabadversenyes kapitalizmus mellett, amelyet szerinte is a vállalkozói szellem és a kockázatvállalás jellemez.

Obama nem akarta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy Hillary Clinton lenne majd a külügyminiszter, vagy hogy egyáltalán tagja lenne a leendő kabinetnek. Azt azonban elmondta, hogy a kormányban több republikánus politikus is lesz.

(MR)