A Heilbronner Stimme című német lap rendezvényén nyilatkozó szociáldemokrata politikus közölte, hogy hosszabb tűzszünetet ugyan nem, de rövidebb humanitárius szüneteket támogat a harctevékenységben, hogy segélyek juthassanak be a palesztin térségbe, illetve külföldiek elhagyhassák azt.

Hirdetés

„Nem találom helyénvalónak az azonnali fegyvernyugvás, vagy hosszabb szünet iránti követeléseket, mert ez azt jelentené, hogy Izrael hagyná magához térni a Hamászt” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy muszlim országok követelése nem egyezik az Izrael oldalán álló német szövetségi kormány álláspontjával. Kijelentette, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát. Scholz egyben hangot adott azon véleményének, hogy a zsidó állam betartja a nemzetközi jogot. Felszólította mindazonáltal az izraeli kormányt, hogy vessen véget a ciszjordániai izraeli telepesek túlkapásainak a palesztin lakossággal szemben.

Scholz leszögezte, hogy meg kell teremteni a kétállami megoldás kilátásait. Úgy vélekedett, hogy a Hamász nélkül erre jobbak lesznek az esélyek.

Korábban írtuk

„Amennyiben tartósan békés körülményeket kívánunk teremteni, akkor akarni kell egy Izrael számára fenyegetést nem jelentő palesztin állam lehetőségét is” – hangoztatta a német kancellár.

Mint mondta, a Hamász több alkalommal is aláásta béketörekvéseket, mert a szélsőséges szervezet célja Izrael megsemmisítése és a zsidó állam lakóinak elüldözése.

„Ha ezt már nem tudják megtenni, az esély talán valamivel nagyobb lesz, mint az Izrael elleni támadásuk előtt volt” – fogalmazott.

Scholz a palesztin szélsőségesek által elhurcolt emberek kapcsán hozzátette, hogy „természetesen mindannyian azért küzdünk, hogy a túszokat szabadon engedjék”.