Fotó: twitter.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Az Alex nevű mentőhajó fedélzetére vett emberek között négy gyerek és három terhes nő is van – írta Twitter-üzenetében a civilszervezet.

A Mediterranea Saving Humans szerint az olasz parti őrség arról tájékoztatta a szervezetet, hogy riasztották a líbiai parti őrséget, s utóbbi már hajót is küldött a migránsok kimentésére, de az Alex mentőhajójuk megelőzte őket. „Boldogok vagyunk, hogy 54 emberéletet menthettünk meg a líbiai pokolból. Most pedig sürgősen biztonságos kikötőre van szükségünk” – tette hozzá.

Az olasz mentőhajó szerda óta van bevetésen a Földközi-tengeren. Az Alex a Mare Jonio nevű mentőhajó kísérője volt, míg utóbbit az olasz hatóságok le nem foglalták.

A szigorú bevándorlásellenes politikát folytató Matteo Salvini olasz belügyminiszter felszólította a civilszervezetet, hogy a mentőhajója Tunéziába menjen. Hangsúlyozta: Tunézia közelebb van, mint a dél-olaszországi Lampedusa szigete. Egyben figyelmeztetett, hogy az Alex-et ellenkező esetben lefoglalják, ahogy korábban azt a német Sea-Watch nem kormányzati szervezet Sea-Watch 3 nevű hajójával is tették, amely szombaton kötött ki Lampedusán menedékkérőkkel a fedélzetén.