Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Olaszország befogadja a nőket és gyermekeket a Sea Watch és Sea Eye német civilszervezetek mentőhajóiról – közölte Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes pénteki Facebook-üzenetében.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A mentőhajók Málta partjai előtt vesztegelnek fedélzetükön a kimentett migránsokkal. Kikötési engedélyt eddig nem kaptak a helyi hatóságoktól.

„Máltának haladéktalanul engedélyeznie kell, hogy a nők és gyermekek elhagyhassák a fedélzetet, s Olaszországba kell őket küldenie. Mi befogadjuk őket. Ismét készek vagyunk egész Európának leckét adni emberségből” – írta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője.

Az olasz kormányfő-helyettes ezen felül az EU bevándorlási rendszerének reformját sürgette: „Ez az Európa így nem működik, meg fogjuk változtatni az esedékes európa parlamenti választásokon. De ne a gyerekeknek kelljen megfizetniük egy olyan Európa árát, ami elfordítja tekintetét, hogy ne lásson” – fogalmazott Di Maio.

A Sea-Watch nevű mentőhajó december 22-én 32 menedékkérőt mentett ki a Földközi-tenger nemzetközi vizein, köztük van három kisgyerek, három,  felnőtt kíséret nélkül útra kelt fiatal és négy nő is. A Sea-Eye civilszervezet Professor Albrecht Penck nevű hajója szombaton további 17 migránst mentett ki, azt egyelőre nem tudni, hogy ebben a csoportban mennyi nő és gyermek van.

Hollandia szerdán jelentette be, hogy kész a Sea-Watch fedélzetén tartózkodó menedékkérők egy részének a befogadására, azonban feltételül szabta, hogy más EU-tagállamok is szintén így cselekednek.

Olaszország továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy nem engedi a civilszervezetek mentőhajóit kikötni.