Az olasz kormány  olyan   humanitárius folyosók megnyitásán dolgozik, amelyeken keresztül háború elől menekülő nők és gyermekek tucatjait szállítanák légi úton Olaszországba – jelentette be kedden Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz belügyi tárcavezető újságíróknak Lyonban.

Fotó: Shutterstock

A nap folyamán a francia városban ülésezett a hat legnépesebb uniós tagállam – Olaszország, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Lengyelország – belügyminisztere. A tanácskozás napirendjén migrációval és terrorizmussal kapcsolatos kérdések szerepeltek. 

Salvini azt mondta, hogy katolikus egyesületekkel működik együtt a humanitárius folyosók kialakítása érdekében. „Azzal számolok, hogy már október végén fogadhatom az első nőket és gyermekeket a római Fiumicino repülőtéren. Olyan emberekről van szó, akik háborús övezetekből jönnek és segítséget érdemelnek” – húzta alá az olasz kormányfőhelyettesi tisztséget is ellátó Salvini.

Kiemelte, hogy az úgynevezett G-6-ok lyoni tanácskozásán az ausztrál bevándorlási modellt vitatták meg. „Ez az a modell, amelyen én dolgozok. Négy hónappal ezelőttig még rasszisták voltunk, most pedig az olasz modell egy példakép. Az uniós miniszterek azt hajtogatják, hogy a gazdasági migránsokat nem fogadják be. Az EU osztja nézeteinket. Európába csak a szabályok tiszteletben tartásával lehet eljutni” – mondta.

Az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője egyben bizakodónak mutatkozott, hogy a 2019 májusi európai parlamenti választások nagy változást hoznak az EU-ban. „Májusban félmilliárd személynek nyílik lehetősége arra, hogy megváltoztassa Európa történelmét. Egyvalami világos, a szocialisták és a baloldaliak  csomagolhatnak” – hangoztatta Salvini.