A Diciotti nevű hajó fedélzetén Catania kikötőjébe érkezett migránscsoport minden tagja illegális bevándorló – nyilatkozta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtök reggel, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnökkel, Giuseppe Contéval teljes összhangban tiltotta meg a migránsok partra szállását. 

Fotó: MTI/EPA/Orietta Scardino

Matteo Salvini rádióinterjúban hangsúlyozta: a célja az ausztráliai migrációs modell megvalósítása, vagyis egyetlen tengeren fedélzetre vett migráns sem érhet partot Olaszországban. 

Olaszország nem válhat hatalmas migránstáborrá – hangoztatta. A belügyi tárca vezetője kijelentette, nem tart az olasz államfő beavatkozásától, hogy Sergio Mattarella esetleg engedélyezi a mingránsok leszállását a Diciotti hajóról. „Nem tartok semmitől, lelkiismeretem rendben van, nagyon jól dolgozom együtt Conte miniszterelnökkel és Luigi Di Maióval is” – mondta Matteo Salvini az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusaira utalva. 

Ami a szintén a kormánypárt M5S-höz tartozó Roberto Fico a képviselőház elnökének korábbi felszólítását illeti, hogy a belügyminiszter haladéktalanul engedélyezze a mingránsok partraszállását, Matteo Salvini úgy válaszolt, Ficónak „túl sok ideje van arra, hogy beszéljen (.) Fico az M5S problémája, mivel pártjával teljesen ellentétes állásponton van”. 

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója csütörtökön vette a 177 fős migránscsoportot fedélzetre. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, M5S-politikus hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin. Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai férfiakról van szó. 

A Diciottit csütörtökön ívóvízzel és élelmiszerrel látták el. Ez arra utal, hogy a migránsok továbbra is a hajón maradnak. A hajóról készített felvételek szerint a migránsok a fedélzeten imádkoznak, ruhájukat mossák. Eddig csak Luigi Patronaggio a szicíliai Agrigento ügyésze léphetett a hajóra. A sajtónak nyilatkozva „borzalmasnak” nevezte a Diciottin uralkodó állapotokat, elmondta, hogy a migránsok többsége rühes. 

Az ügyész nem zárta ki, hogy vizsgálatot indíthat a személyi szabadság korlátozása miatt ismeretlen személyekkel szemben. Matteo Salvini erre úgy reagált, indítsanak nyugodtan vele szemben vizsgálatot, tartóztassák le, a politikáját támogató olaszok úgyis mellette állnak. Több olasz és nemzetközi humanitárius szervezet, katolikus intézmények és jogászok a nemzetközi konvenciók megsértésével vádolták az olasz belügyminisztert. 

Csütörtökön az olasz börtönrabok jogait felügyelő ombudsman látogat a hajóra. 

Az ll Giornale olasz jobbközép napilap csütörtöki elsőoldalas címe szerint: Salvinit le akarják tartóztatni. A La Stampának nyilatkozó Armando Spataro ügyész úgy vélte, a belügyminiszter nem tilthatja meg emberek partraszállását, a „politikusnak a jog területén is példát kell mutatnia” – mondta Spataro. 

A Corriere della Sera azt írta, az államfő csendes háttérmunkával igyekszik megoldást találni. Sergio Mattarella júliusban engedélyezte a szintén a Diciotti által szállított 67 migráns partraszállását, amikor Matteo Salvini szintén nemet mondott erre. Az olasz püspöki kar (Cei) napilapja a l’Avvenire szerint Sergio Mattarella attól tart, a Diciotti ügye Európa ellenességbe csaphat át tovább mérgesítve a római kormány és Brüsszel kapcsolatát. 

Brüsszelben pénteken a tagállamok EU-ügyi tanácsosai tartanak találkozót hivatalosan az uniós kikötők helyzetéről.