Sűrű napja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, de csak négyévente vár rá ilyen procedúra: a koppenhágai ülésen kellett kiválasztani a 2016-os nyári olimpia helyszínét. A csaknem kétéves folyamat végére négy pályázó maradt: Chicago, Tokió, Rio de Janeiro és Madrid. Pénteken ebben a sorrendben tartották meg az utolsó prezentációjukat, és elsősorban a NOB-tagok érzelmeire hatva próbáltak elnökökkel, királyokkal, kormányfőkkel és világhírű sportolókkal támogatást szerezni városuknak.

Miután lementek a bemutatók, a NOB elkezdte a szavazást, és a 95 voksolásra jogosult tag rögtön az első körben meglepő döntést hozott. A szabályok szerint az a város nyer, amelyik abszolút többséget szerez, ha nincs ilyen, akkor a legkevesebb szavazatot kapó pályázó kiesik, és jön az újabb forduló. Nos, a bukmékerek és a szakemberek szerint is a legnagyobb esélyesnek tartott, Barack Obama elnökkel megerősített Chicago vérzett el az első körben. Következett a második forduló, megint nem született győztes, viszont kiesett az 1964-ben már olimpiát rendező Tokió. Ezzel eldőlt, hogy mindenképpen új helyszínen rendezik a 2016-os nyári játékokat: Rio de Janeiro vagy Madrid, ez maradt a kérdés.

A leendő házigazdát már nem közvetlenül a voksolás után jelentették be, hanem félórás ceremónián Jacques Rogge, a NOB elnöke hirdette ki. A műsorban előbb visszaemlékeztek a pekingi olimpia legszebb pillanataira, majd rövid filmen bemutatkozott Koppenhága és a következő, 2012-es játékok házigazdája, London. Még utoljára levetítették mind a négy pályázó videoklipjét, aztán jött az eredményhirdetés. Az olimpiai himnusz elhangzása után Jacques Rogge, a NOB elnöke lépett a dobogóra, és miután köszönetet mondott a pályázóknak, kinyitotta a győztes nevét rejtő borítékot: Rio de Janeiro.

A koppenhágai terem brazil fele zokogva ünnepelt, a spanyolok csak bámultak maguk elé. Rio de Janeiro rendezheti tehát a 2016-os nyári olimpiát, először rendezik a játékokat Dél-Amerikában. A döntés részben meglepetés, elsősorban azért, mert két évvel korábban, 2014-ben Brazília rendezheti majd a második legnagyobb sporteseményt, a labdarúgó-világbajokságot is. A bukmékerek azonban Chicago után a második legesélyesebbnek a riói pályázatot tartották.

(MR Online)