Hirdetés

Lengyelország, illetve a balti államok nyomására az Európai Bizottság már a kilencedik szankciós csomagon dolgozik. A tervek szerint olyan területekre is megpróbálják kiterjeszteni az intézkedéseket, amelyekre korábban több tagállam is nemet mondott.

Az új csomagban bővítenék az energiaszektort érintő szankciókat és megtiltanák a nukleáris energia, illetve a fűtőanyagok területén az együttműködést Oroszországgal.

Embargóval sújtanák az orosz gyémánt- és acélimportot, illetve az orosz cseppfolyós gázból készült termékek behozatalát is.

Megtiltanák a szoftverek és a technológiák exportját Oroszországba, illetve az orosz vízi járműveket is kitiltanák az európai kikötőkből. Végül orosz televíziós csatornák sugárzási jogát is megszüntetnék Európában.

A kilencedik szankciós csomag Magyarország számára legveszélyesebb része a nukleáris együttműködések tiltása – mondta Litkei Máté az M1-en. A MCC Klímapolitikai Intézet igazgatója szerint ugyanis egy ilyen lépés súlyosan érintené a hazai villamosenergia-ellátást.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk