Hirdetés

A kelet-ázsiai ország még a múlt pénteken – a háború kitörésének évfordulóján – tette közzé 12 pontból álló béketervét és felszólította a háborúzó feleket a harci cselekmények leállítására.

A pontok között szerepel egyebek mellett a Moszkva és Kijev között tárgyalások újrakezdése, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, valamint a további eszkaláció megakadályozása is.

A tervre vegyes reakciók érkeztek. Fehéroroszország például támogatásáról biztosította Kínát. „Fehéroroszország aktívan küzd a különböző béketervek sikeréért, és ezek között kiemelten támogatja a kínait” – így jelentette be kedden Pekingben a fehérorosz elnök, hogy ő teljes vállszélességgel kiáll az ukrajnai háborúra vonatkozó kínai béketerv mellett. Aljakszandr Lukasenka úgy fogalmazott: új megközelítésre és felelős politikai döntésekre van szükség, mert csak így kerülhető el egy olyan világméretű összeütközés, amelynek senki se lehet nyertese.

A terv mögé Orbán Viktor is beállt. A miniszterelnök néhány nappal ezelőtt a parlamentben beszélt arról, hogy a világ nagyobbik része békét akar, csakúgy mint Magyarország.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk