Donald Trump újraválasztása esetén nagyon gyorsan megosztottá válhat Európa Ukrajna kérdésében -írta meg a Le Monde francia lapra hivatkozva a Unian hírügynökség. A cikk emlékeztet, Orbán Viktor volt az első európai vezető, aki elnökjelöltként üdvözölte Donald Trumpot, és meglátogatta őt az Egyesült Államokban. Azóta pedig már két másik politikus is követte példáját: David Cameron brit külügyminiszter és Andrzej Duda lengyel elnök.

Hirdetés

Míg a cikk szerint a britek álláspontja egyértelmű volt – azaz szavazza meg a Kongresszus az Ukrajnának nyújtandó újabb segélyt –, addig ez a lengyelek esetében ugyanez volt elmondható. Duda nem rejtette véka alá Trump iránti szimpátiáját, Még azt is javasolta, hogy hozzon létre egy amerikai bázist Lengyelországban, amelyet „Trump-erődnek” neveznének el.

Megjegyzik azt is: bár a következő európai látogató még nem ismert, de valószínű, hogy a transzatlanti forgalommegnő, ha Trumpot megválasztják november 5-én:

„A feltételezés (miszerint Trump győzhet), amely egyes nagykövetségeken pánikot keltett, végül erőteljes tényezőnek bizonyulhat Európa megosztásában”

– jegyzi meg a hírügynökség.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.

Korábban írtuk