Fotó: ShutterStock
Katona a karján Hegyi-Karabah zászlajával
Hirdetés

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azeri elnök szerdán az Európai Unió közvetítésével állapodott meg Brüsszelben a béketárgyalások megszervezésében, és utasították a külügyminisztériumokat, hogy kezdjék meg a béketárgyalások előkészítését – derült ki a közleményből.

„Ezen a találkozón megállapodás született (…) egy kétoldalú bizottság felállításáról a határmegállapítási kérdésekben” – írták a dokumentumban. Ez a bizottság egyebek között a határ menti biztonság és stabilitás biztosításáért lesz majd felelős.

A brüsszeli találkozót a Hegyi-Karabahban történt feszültségek kiújulása miatt rendezték meg. A régióban 2020 novembere óta orosz békefenntartó erők állomásoznak.

Az orosz közvetítéssel 2020 novemberében létrejött tűzszünet Örményország és Azerbajdzsán között véget vetett a két volt kaukázusi szovjetköztársaság közötti hathetes háborúnak, amely a függetlenséget élvező Hegyi-Karabah enklávé ellenőrzéséért folyt.

Korábban írtuk

A több mint 6500 halálos áldozatot követelő konfliktus Örményország súlyos vereségével végződött, vissza kellett vonulnia fontos területekről, amelyeket az 1990-es évek eleji első győztes háború óta az ellenőrzése alatt tartott.

A túlnyomórészt örmények lakta, Jereván által támogatott Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor elszakadt Azerbajdzsántól, ami az 1990-es években egy első, 30000 ember halálát és több százezer menekültet eredményező háborúhoz vezetett.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő, örmények ellenőrizte enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet, a felek 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg, ennek ellenére a határ menti térségben rendszeresek voltak az összetűzések.