Ismét Joe Biden kirohanásától hangosak az amerikai hírportálok. Az Egyesült Államok elnöke ugyanis „őrült rohadéknak” nevezte orosz hivatali kollégáját, Vlagyimir Putyint – írta meg csütörtök reggel a CNN amerikai hírcsatorna.

Hirdetés

Az elnök San Franciscóba utazott, ahol egy adománygyűjtésen szólalt fel. Beszédében rámutatott: a nukleáris konfliktus veszélye továbbra is fennáll, de az emberiségre még nagyobb fenyegetést jelent a klímaváltozás. Biden riválisára, Donald Trump előző amerikai elnökre is kitért – felidézte, a republikánus politikus az ellene indult eljárást Alekszej Navalnij, a napokban elhunyt orosz ellenzéki vezető halálához hasonlította.

Navalnijhoz hasonlítja magát, és azt állítja, hogy mivel országunk kommunista országgá vált, őt is üldözték, ahogyan Navalnijt is. Honnan a fenéből jön ez?

– tette fel a kérdést Biden, megfeledkezve arról, párttársai Trump nevét még az őszi elnökválasztás szavazólapjairól is letörölnék, továbbá éppen a voksolás előtt indítottak ellene temérdek eljárást, megpróbálva ellehetetleníteni az indulását.

A demokrata elnök szót ejtett arról is, hogy elődje szerint azokat a tagállamokat, amelyek nem teljesítik a NATO célkitűzését – azaz a GDP legkevesebb két százalékát nem védelemre fordítják –, nem kellene Washingtonnak megvédenie egy esetleges támadás esetén. Biden minderre úgy reagált, hogy Trump zöld jelzést kíván adni Putyinnak a háborúkhoz, továbbá egyértelmű jele annak, hogy magára hagyja a szövetségeseket. A NATO legfrissebb adatai szerint a 31 tagállamból mindössze 11, köztük hazánk érte el a kétszázalékos küszöböt.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet oldalán.