A katasztrófa a mai napig „nyílt sebként” tátong a város és az ország történetében – fogalmazott Giovanni Toti, Liguria kormányzója.

Hirdetés

A Morandi híd helyére épült, Szent Györgyről elnevezett híd lábánál rendezett ceremónián – melyen több magasrangú tisztségviselő, köztük Matteo Salvini infrastrukturális és közlekedési miniszter is részt vett – kivetítették mind a 43 halálos áldozat nevét, a viharos napon bekövetkezett tragédia pillanatában, 11 óra 41 perckor pedig a résztvevők egyperces néma csönddel rótták le tiszteletüket.

„A tragikus emberveszteséggel járó hídomlás – mely mind Genova városán, mind az olaszok lelkiismeretén mély sebet ejtett – ötödik évfordulóján a(z Olasz) Köztársaság újfent megerősíti támogatását és szolidaritását az áldozatok hozzátartozói, valamint mindazok felé, akiknek az életét keresztbe vágta a katasztrófa, amely legalább annyira súlyos, mint amennyire elfogadhatatlan” – fogalmazott üzenetében Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök.

Mattarella hozzátette: a Morandi-híd összeomlása drámai emlékeztetőként szolgál a közszolgáltatók számára a rájuk nehezedő felelősségről, ideértve a kivitelezőket és azokat, akik a biztonságért felelnek.

A katasztrófával kapcsolatban egyebek közt emberölés vádjával összesen 59 embert állítottak elő, köztük az Olasz Autósztráda-társaság (Aspi) vezetőit, de az olasz közlekedési minisztérium korábbi és jelenlegi igazgatói közül is többeket bíróság elé állítottak. Egy 30 millió eurós (11,5 milliárd forint) kártérítésről szóló vádalkunak köszönhetően az Aspi és karbantartó ága, a SPEA már nem szerepel a vádlottak között.

Az újonnan felépített Szent György hidat 2020 augusztusában avatták fel, az átadó a hídomlás 43 áldozata nevének felolvasásával vette kezdetét.

A Genova egyik jelképének számító Morandi híd 2018. augusztus 14-én délelőtt 11 óra 41 perckor omlott össze. A város keleti és nyugati részét összekötő, több mint egy kilométer hosszú szerkezet hatalmas betontömbjei a híd alatt haladó útra, valamint a Polcevera-patak medrébe zuhantak le.

A hídon és a híd alatt tartózkodókból 43-an veszítették életüket, tizenegyen megsebesültek, és mintegy hatszáz embert költöztettek ki a híd körül később lebontott épületekből. Szakértők szerencsének nevezték, hogy a hídomlás viharos időben történt, mivel éppen ezért kevés jármű haladt át rajta.

Korábban írtuk