A drasztikus drágulásért a szolgáltató cég jórészt az energiaátmenetet, az atomernergia kivezetését teszi felelőssé, miközben a németek többsége egy felmérés szerint már ellenzi a megmaradt nukleáris erőművek leállítását. A Mediaworks Hírcentrumának elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a németországi fejlemények igazolják a magyar energiapolitikát, amely garantálja a megfizethető és biztonságos ellátást, valamint lehetővé teszi a klímacélok teljesítését.

Hirdetés

Padlóra kerülhetnek a keletnémet vállalkozások, miután a legnagyobb regionális energiaszolgáltató cég, az Envia Mitteldeutsche Energie AG drasztikus áremelést jelentett be a jövő év elejétől.Az új szövetségi tartományokban, vagyis az egykori NDK területén 2023-tól ötszáz százalékkal magasabb villamosenergia-díját kell majd fizetniük a kereskedelmi ügyfeleknek. Sok vállalat számára a villanyszámla a létet veszélyeztető tényezővé válik – olvasható a német Bild magazin online felületén. Maik Biedermann, egy mezőgazdasági gépalkatrészeket gyártó vállalat ügyvezető igazgatója markánsan fogalmazott a lapnak nyilatkozva:

ki akarják húzni a konnektorból a kis- és középvállalkozásokat, vagyis az áramdíjak drasztikus emelése a vállalkozások végét jelentené. A 35 alkalmazottat foglalkoztató elsteri cég vezetője évi félmillió eurós többletköltséggel számol. – Ahhoz, hogy pénzt keressünk, 20-30 százalékkal kellene emelnünk az árakat

– hangsúlyozta az igazgató.

Nem elég a megújuló energia

Az Envia közleményében több okra vezette vissza az áramársokkot. A konszern szerint a globális gazdaság kiheverte a koronavírus- járvány okozta hanyatlást, és most ismét több energiára van szüksége, a politikai feszültségek és válságok pedig felfelé hajtják az árat. Ugyanakkor közvetve az úgynevezett energiaátmenetet, vagyis az erőltetett „zöldítést” is felelősnek nevezték.

Korábban írtuk

Az időjárás miatt Németországban tavaly kevesebb áramot termeltek megújuló energiából. Ezt más energiaforrásból, így földgázból és szénből történő villamosenergia-termeléssel kellett kompenzálni. A földgáz drágulása és a szénből történő áramtermeléshez szükséges szén-dioxid-tanúsítványok magas költsége drágítja a termelést

– sorolta az Envia az áremelés okait.

A német emberek visszatérnének az atomenergiához

A szolgáltató cég az atomenergia kivezetését is felelőssé tette az áremelkedésért. Utaltak arra is, hogy Franciaországban az atomerőművek egyharmadát 2021-ben biztonsági okokból leállították.

Németországban három atomerőművet teljesen lekapcsoltak a hálózatról az év végén. Ezt a teljesítménykülönbséget most is pótolni kell.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!