Az utóbbi hónapokban rendszeresen tartottak Londonban és más brit nagyvárosokban több tízezres, nem egyszer több százezres demonstrációkat a főleg palesztin lakosságú Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek ellen.

Hirdetés

A vád szerint a három fiatal nő, Heba Alhayek, Pauline Ankunda és Noimutu Olayinka Taiwo október 14-én, a Gázát uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet Izrael elleni támadása után egy héttel lezajlott londoni tüntetésen vett részt, és ruhájukra, illetve egy plakátra olyan stilizált képeket ragasztottak, amelyek siklóernyőket ábrázoltak.

Az angol-walesi vádhatóság szerint ez a Hamász dicsőítésével ért fel, tekintettel arra, hogy az iszlamista csoport számos fegyverese az október 7-i terrortámadás előtt siklóernyőkkel hatolt be Izrael területére.

A terrortámadásban 1200-an meghaltak, háromezer ember megsebesült, és a Hamász-fegyveresek több száz túszt Gázába hurcoltak.

Korábban írtuk

Az ügyészség érvelése szerint a siklóernyőket ábrázoló képek feltüntetését a Hamász által alkalmazott módszer ünneplésének lehet tekinteni, és fennállt annak a kockázata, hogy a három tüntető e képekkel másokat a Hamász támogatására ösztönzött.

Az ügyben eljáró bíró ugyanakkor keddi végzésében hangsúlyozta: a büntetőper során nem merült fel arra utaló bizonyíték, hogy a három vádlott a Hamász támogatója lenne.

A bíróság ennek megfelelően – jóllehet megállapította a terrorizmusellenes törvény megsértését – egy év próbaidőre bocsátotta a vádlottakat.

A brit terrorellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, e csoportokat bármilyen módon támogatják, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak.

A brit kormány három évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt.

A londoni palesztinpárti tüntetések résztvevőit a hatóságok minden esetben figyelmeztették arra, hogy azonnali őrizetbe vételt és büntetőeljárást kockáztatnak, ha a demonstrációkon bármilyen módon éltetik a Hamászt vagy a szervezet által elkövetett izraeli terrortámadást.