De Croo csütörtökön érkezett Kínába, hogy részt vegyen az új pekingi belga nagykövetség felavatásán.

Hirdetés

„Kína kész együttműködni az Európai Unióval annak érdekében, hogy az új évben előmozdítsa a Kína és az unió közötti kapcsolatok folyamatos fejlődését” – mondta Hszi De Croonak, amikor a két vezető a pekingi Nép Nagy Csarnokában tartott megbeszélést.

„A kaotikus nemzetközi helyzetre való tekintettel több hidat kell építeni Kína és Európa között” – jelentette ki Hszi, hozzátéve, hogy a két félnek „közösen kell előmozdítania a világbékét, a stabilitást és a jólétet”.

De Croo pénteken az X-en azt írta, hogy Li Csiang kínai miniszterelnökkel is találkozott, hogy „megvitassák a közös kihívásokat, mint például az éghajlatváltozás, a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelme vagy a jövőbeli világjárványok megelőzése”.

Korábban írtuk

A találkozó egybeesett a kínai vámhatóság pénteki közleményével, aminek értelmében feloldották a Belgiumból származó disznó- és sertéstermékekre vonatkozó ötéves tilalmat, amelyet az afrikai sertéspestis 2018-as kitörése miatt vezettek be.

„A Kínába exportált belga disznó- és sertéstermékeknek meg kell felelniük a törvényben előírt ellenőrzési és karanténkövetelményeknek” – közölte közös közleményben a vámügyi főigazgatóság és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.