Fotó: MTI/EPA/PAP/Szymon Pulcyn
Rendőrök és az ellenzéki Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) politikusai a PAP varsói székházában 2023. december 21-én. Az előző nap Bartlomiej Sienkiewicz új lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában
Hirdetés

„Sok mindent megtapasztaltam a köztelevíziónál. Láttam, hogy sok vezérigazgatót leváltottak, emlékszem különböző, többé-kevésbé viharos személycserékre is. De olyat még soha nem láttam mostanáig, hogy néhány külsős ember erőszakkal vezette ki az embereket az irodájukból, ajtókat csapkodtak, képviselőket lökdöstek. Őszintén szólva, soha nem láttam még ilyen erőszakoskodást”

– jelentette ki a Remix News nemzetközi hírportálnak adott interjúban Jan Pospieszalski lengyel újságíró, aki a köztelevízió (TVP) beszélgetős műsorát vezette.

Pospieszalski, aki 1994-ben kezdett el a TVP-nél dolgozni, úgy látja, a rendszerváltás után ott maradt kommunisták is sokkal tisztességesebben viselkedtek velük, mint ami most látható a videófelvételeken.

A műsorvezető szerint a közszolgálati televízió erőszakos átvétele Donald Tusk és új kormánya részéről annak beismerése, hogy tudják, hogy nem tartják be a törvényt.

Tuskék ugyanis két lábbal tiporták el a jogállamiságot, amikor lényegében bedarálták a közmédiát, a vezetőket azonnali hatállyal felmentették és új felügyelőbizottságokat alakítottak ki, mondta.

Korábban írtuk

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán olvasható.