Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak
Hirdetés

„Felépítünk egy mozgalmat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az utóbbi hónapokban felhalmozott hatalmas energiát felhasználhassuk” – jelentette ki Trzaskowski pénteken egy gyűlésen Gdynia városában.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) támogatásával indult Trzaskowski alulmaradt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjével, Andrzej Dudával szemben a vasárnapi második fordulóban. Duda a szavazatok 51 százalékával aratott diadalt, míg a varsói főpolgármester a szavazatok 49 százalékát gyűjtötte össze. A végleges adatok szerint a részvételi arány magas, 68,2 százalékos volt.

„Tízmillió ember voksolt egy nyitott, toleráns és európai Lengyelországra” – hangoztatta az ellenzéki jelölt. Úgy fogalmazott, hogy ennek ellenére most nehéz idők jönnek. „Össze kell fognunk, hogy a polgári mozgalmat, az önkormányzatokat, a szabad sajtót és a civilszervezeteket megvédhessük” – jelentette ki. Beszélt arról is, hogy az általa felvázolt mozgalom elsődlegesen klímavédelemmel, munkahelyteremtéssel, egészségüggyel és az oktatáson belüli esélyegyenlőséggel kíván foglalkozni.

Trzaskowski hozzátette, hogy a Polgári Platform tagja kíván maradni, és vonzóbbá szeretné tenni a pártot mindenekelőtt a fiatalok számára. A létrehozandó mozgalmával kapcsolatban „új szolidaritásról” beszélt. Ezzel a Szolidaritás (Solidarnosc) szakszervezeti szövetségre utalt, amely az 1980-as években megrendítette a fennálló szocilista rendszert Lengyelországban.

Korábban írtuk