Brüsszelben nem örvend túl nagy népszerűségnek Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az elmúlt hetekben kavart botrány után.

Hirdetés

„Politikai harakirit követett el. Szemernyi hitelessége sem maradt”

− idézi egy névtelenül nyilatkozó uniós diplomata véleményét Charles Michelről, az Európai Tanács elnökéről a Politico hírportál.

Egy belga tisztviselő úgy fogalmazott,

„Mindenkinek elege van Michelből. Most már csak annyi a dolga, hogy biztosítsa, hogy időben elkezdődjön az ülés és mindenkinek legyen tolla.”

Váratlanul visszavonta döntését

A Magyar Nemzet emlékeztet, január elején Charles Michel bejelentette, hogy elindul az európai parlamenti választásokon, és megválasztása esetén a nyáron leköszön a tanács éléről, a múlt héten azonban váratlanul visszavonta döntését.

„Minden erőfeszítésemet a jelenlegi feladataimnak fogom fordítani rendíthetetlen elszántsággal, amíg azok véget nem érnek. Mindig buzgó szószólója leszek egy olyan Európának, amely demokratikus, erős, egységes és ura saját sorsának. A mandátum lejárta után átgondolom jövőbeli kötelezettségvállalásaim jellegét és irányát”

– írta Charles Michel a Facebookon.

Korábban írtuk

Brüsszelben mindkét döntése komoly felháborodást keltett.

„Oké, azt hiszem, vissza kell tennem a pezsgőt a hűtőbe”

− kommentálta a hírt egy brüsszeli tisztviselő.

Egy diplomata szerint Michel maradása nem sokat változtat a helyzeten, ugyanis a bizalmat már elvesztette.

Márpedig az kulcsfontosságú a tanács elnöke számára, hiszen az ő feladata, hogy a 27 tagállam között megszülessenek az EU működőképességéhez elengedhetetlen kompromisszumok. Michel viszont a körülötte dolgozók szerint nem állt a helyzet magaslatán a tanács ügyeinek kezelésében, az Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel való marakodása pedig nem tett jót az Európai Unió megítélésének.

Többen már az utódját keresgélik

A Magyar Nemzet szerint kérdés, milyen hatással lesz a Michel körüli botrány a csütörtöki rendkívüli EU-csúcsra, amit maga Michel hívott össze, miután decemberben nem sikerült elfogadni az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós támogatást.

Bár Charles Michel a maradás mellett döntött, Brüsszelben többen már az utódját keresgélik. A lehetséges jelöltek között felmerült többek között Mette Frederiksen dán miniszterelnök, a korábbi olasz miniszterelnök, Enrico Letta, de még a portugál Antonio Costa is, akinek a kormánya egy korrupciós botrány miatt volt kénytelen lemondani nemrég.

Ami a tanács elnökének hamvába holt képviselői álmait illeti, még saját pártcsaládjának tagjai sem nagyon bánkódnak, hogy végül mégsem lesz a kollégájuk Strasbourgban.

„Nagyon kevés tag tartotta jó hírnek az érkezését az Európai Parlamentbe. Amikor három lehetősége van, mindig a legrosszabbat választja”

− mondta róla az egyik tisztviselő.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.