Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij
Hirdetés

A hídnak a Tamany-félszigeti oldalán elmondott beszédében Putyin méltatta a híd építőit, „akik bebizonyították, hogy Oroszország önerőből képes világszínvonalú infrastruktúra megépítésére”. Az átadással egy időben elindult az első személyvonat Szentpétervárról Szevasztopolba.

Putyin szónoklata szerint a két város közötti vasúti közlekedés, amely csak az 1917-es forradalom és a második világháború idején, valamint 2014-ben szakadt meg, most egy új útvonalon állt helyre. Kijev 2014. december 27-én rendelte el a Krímbe irányuló vasúti forgalom lezárását.

Az út Oroszország „északi fővárosából” a Fekete-tengeri Flotta anyakikötőjéig vonaton most 43 óra 25 percig tart. Moszkvából Szevasztopolig ugyanígy 33 óra alatt lehet elutazni. Az orosz hírügynökségek szerint eddig 57 ezer jegyet adtak el a két metropoliszból a Krímbe induló vonatokra. Tavasszal a tervek szerint újabb útvonalakat is meg fognak nyitni.

A Krími híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét 2018. május 15-én avatták fel Putyin részvételével. A presztízsberuházásként kezelt, Moszkva által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában.

A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen immár napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. A híd éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el ennek a lépésnek a jogosságát.

Ukrajna tiltakozik

Tiltakozott az ukrán elnök krími képviselete Putyin látogatása miatt. A Facebookon közzétett közlemény szerint a képviselet elítélte, hogy az orosz fél ismételten nem egyeztetett előzetesen a látogatásról Kijevvel. Emlékeztetett arra, hogy bármiféle ki- és beutazás az átmenetileg megszállt Krímbe csakis az ukrán féllel történt egyeztetés után és az ukrajnai, azaz a Herszon megye és a félsziget közt lévő adminisztrációs határon létesített valamelyik átkelőn keresztül valósítható meg.

Kijev leszögezte továbbá, hogy Putyin krími látogatásával az orosz fél durván megsértette Ukrajna szuverenitását és területi egységét, továbbá figyelmen kívül hagyta a nemzetközi jog alapelveit és normáit.

A képviselet hozzáfűzte, hogy Oroszországnak a Krímmel kapcsolatosan tett egyetlen intézkedése sem változtatja meg a Krími Autonóm Köztársaságnak és Szevasztopol városának Ukrajna alkotmányában rögzített és nemzetközileg elismert státusát.

Friss: az EU külügyi bizottsága szerint a híd elszigetelődést eredményez