Julija Tomszkaja, az indonéziai orosz nagykövetség protokollfőnöke az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: „Megerősíthetem, hogy Szergej Lavrov (külügyminiszter) fogja vezetni az orosz delegációt a G20-ak találkozóján. Putyin elnök programja még kidolgozás alatt áll, lehet, hogy virtuálisan részt vesz” – tette hozzá.

Hirdetés

A bejelentést több hónapos bizonytalanság előzte meg azzal kapcsolatban, hogy az orosz elnök vajon jelen lesz-e a G20 állam- és kormányfőinek november 15-16-i, Indonézia által rendezett csúcstalálkozóján.

Egy másik, a csúcstalálkozó szervezéséhez közel álló forrás azt mondta az AFP-nek, hogy az orosz elnök részvétele „nagyon valószínűtlen”, és hogy őt külügyminisztere fogja helyettesíteni. Szergej Lavrov idő előtt távozott a G20-ak diplomáciai vezetőinek júliusi, Balin tartott találkozójáról, miután több kollégája bírálta őt Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Indonézia komoly nyomás alatt áll a Nyugat részéről, hogy az ukrajnai háborúra válaszul kizárja Oroszországot az ukrajnai találkozóból. A délkelet-ázsiai ország azonban, amely a nagy blokkoktól független diplomáciát támogatja, azzal érvelt, hogy a csúcstalálkozót rendező országnak semlegesnek kell maradnia.

Joko Widodo indonéz elnök augusztusban azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin elfogadta meghívását.

Vlagyimir Putyin videókapcsolaton keresztül vehet részt a G20-csúcson

Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti az majd orosz delegációt a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem lesz ott, de videókapcsolaton keresztül csatlakozhat – közölte Alekszandr Tumajkin, az indonéziai orosz nagykövetség sajtóattaséja csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

A tájékoztatást Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette.

Korábban a Reuters hírügynökség indonéz kormányforrásra hivatkozva azt írta, hogy a G20-csúcsot orosz delegáció nélkül fogják megtartani. Az akkori értesülés szerint Putyin semmilyen formában nem szólalt volna fel a csúcstalálkozón, Lavrov pedig csak videókapcsolaton keresztül vett volna részt a tanácskozáson.

A Kreml korábban azt ígérte, hogy a hét végéig közli, hogy Putyin személyesen is részt vesz-e majd az eseményen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leszögezte, hogy nem vesz részt a csúcstalálkozón, ha az orosz államfő is ott lesz. Végül ő videókapcsolaton keresztül csatlakozik a résztvevőkhöz.

Korábban írtuk