Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin
Kamala Harris amerikai alelnök nyilatkozik, miután felkereste a mexikói határt a texasi El Pasóban 2021. június 25-én
Hirdetés

Joe Biden elnök március végén bízta meg alelnökét a bevándorlás okozta válsághelyzet megoldásával. Mire azonban Harris munkához látott, a tavaszi hónapokban rekordszámú illegális bevándorlót vettek őrizetbe az Egyesült Államok déli határainál. Csak májusban mintegy 180 ezer embert fogtak el a határ illegális átlépését követően, ami 15 éve a legmagasabb szám volt.

„Az elnök és én teljességgel elköteleztük magunkat amellett, hogy biztosítsuk bevándorlási rendszerünk működését és emberiességét, és tényleg úgy vélem, hogy sikerült előrelépnünk ezen a téren” – jelentette ki az alelnök a texasi El Paso városában, miután az érkezők száma csökkenni kezdett a forró nyár beköszöntével.

Első külföldi útjára Harris június elején Guatemalába és Mexikóba látogatott, ahol arról beszélt, hogy „kezelni akarja a kiváltó okait” annak, hogy ezrek próbálnak ebből a térségből eljutni az Egyesült Államokba. Ez alkalommal az volt a szándéka, hogy „meggyőződhessen a hatásáról annak, amit előzőleg Közép-Amerikában látott”.

„Ha meg akarsz oldani egy problémát, nem szabad csak a tünetekkel foglalkoznod” – hangoztatta pénteken, válaszul a republikánusok kritikájára, miszerint túl sokáig tartott, amíg rászánta magát, hogy ellátogasson a határra.

Korábban írtuk

Kamala Harris kifejtette, hogy azért választotta éppen El Pasót, mert a Trump-kormányzat ebben, a mexikói határon fekvő városban mutatta be a „gyermekek elkülönítésének politikáját”.

Trump elnöksége alatt közel négyezer migránsgyermeket választottak el családjától, és idén június elejéig több mint kétezret közülük még mindig nem sikerült egyesíteni a családjával.

A republikánusok számára nem kétséges: Joe Biden és alelnöke szinte bevándorlásra ösztönző felhívást tett közzé azzal, hogy Donald Trumpénál „humánusabb” migrációs politikát ígértek.

A milliárdos volt republikánus elnök, aki a tervek szerint jövő szerdán keresi fel a mexikói határ térségét, pénteken pártja képviselőházi tagjai előtt azzal vádolta Kamala Harrist, hogy „sohasem beszélt a déli határaink megvédésének szükségességéről”.