Fotó: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzina, archív, illusztráció
Hirdetés

A Reuters saját forrásaira hivatkozva úgy tudja, a WHO így próbál nyomást gyakorolni az Irán támogatását élvező felkelőkre, hogy biztosítsanak nagyobb átláthatóságot a feltételezett koronavírusos esetekkel összefüggésben. A szaúdi támogatást élvező, nemzetközileg elismert kormány ugyanis azzal vádolja a felkelőket, hogy igyekeznek elkendőzni az általuk uralt fővárosban, Szanaában a járvány kitörését.

A polgárháború sújtotta Jemenben a nemzetközileg elismert kormány eddig 34 fertőzöttet és hét halálesetet jelentetett, míg a húszik mindössze két fertőzöttet és egy halálesetet regisztráltak.

A szombaton este kiadott rendelkezés értelmében további utasításig, a fővárosban, Szanaában, a Vörös-tenger partján fekvő Hodeidában, az északnyugati Szaada tartományban és a központi Ibb tartományban függesszenek fel minden tevékenységet a WHO munkatársai.

Korábban írtuk

Szaúd-Arábia vasárnap bejelentette, hogy június 2-án online humanitárius donorkonferenciát tervez tartani az ENSZ részvételével a polgárháború dúlta szomszédja számára.

A jemeni egészségügyi és oktatási rendszer súlyos károkat szenvedett az országban a Szaúd-Arábia vezette arab szövetség támogatását élvező kormány és a fővárost, Szanaát és más területeket 2014-ben elfoglaló húszi lázadók között öt éve tartó polgárháborúban, amely a lakosságot az éhínség szélére taszította.