Hirdetés

Sunak a Downing Streeten tartott indulatos hangvételű hétfői sajtótájékoztatóján – a tervet megalapozó törvénytervezet hónapok óta húzódó parlamenti vitájára utalva – úgy fogalmazott, hogy „ami sok, az sok, most már tényleg fogytán a türelmem, ahogy a brit népé is”.

Kijelentette: a parlament két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza mostantól addig ülésezik, amíg nem sikerül elfogadni a törvénytervezetet.

A konzervatív párti miniszterelnök a helyszín megnevezése nélkül elmondta: a kormány már készenlétbe helyezett egy repülőteret, kereskedelmi charterjáratokat bérelt és ötszáz embert képzett ki arra, hogy az áttelepítendőket egészen Ruandáig kísérjék. További háromszáz kísérő képzése jelenleg folyik.

Sunak szerint az első járatok 10-12 hét múlva szállhatnak fel.

A kormányfő a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot tette felelőssé az áttelepítési program késleltetéséért, mondván: ha a Labour felsőházi képviselői nem a terv hátráltatásával foglalatoskodnának, a folyamat hetekkel ezelőtt elindulhatott volna.

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával arról, hogy az európai kontinensről embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Johnson annak idején azzal érvelt, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország.

Korábban írtuk

A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum határozata szerint a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.

A jelenlegi brit miniszterelnök, Rishi Sunak kormánya e végzés megkerülése végett törvénytervezetben próbálja rögzíteni, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország. A jogszabály gyakorlatilag kivenné a bíróságok hatásköréből annak meghatározását, hogy az afrikai ország biztonságosnak tekinthető-e az áttelepítettek számára.

A tervezet vitája hónapok óta zajlik a londoni parlamentben, miután a felső kamara – ahol a Konzervatív Pártnak nincs többsége – folyamatosan olyan módosításokkal egészíti ki az indítványt, amelyeket a kormány nem támogat.

A törvénytervezet január óta már háromszor járta meg az utat oda-vissza a két kamara között. A brit parlamentarizmus előírásai szerint egy-egy indítványból csak akkor lehet törvény, ha az alsóház és a Lordok Háza konszenzusra jut a tervezet szövegéről.

Rishi Sunak hétfői sajtóértekezletén kijelentette ugyanakkor, hogy „történjék bármi”, a ruandai járatok fel fognak szállni.

Úgy fogalmazott: a repülőgépek rendszeres ritmusban, havonta többször indulnak majd útnak Ruanda felé, „folyamatosan egészen addig, amíg a csónakokat nem sikerül megállítani”.

Kijelentette: a brit kormány kegyetlen, globális kiterjedésű embercsempészbandákkal áll harcban, és ezeket a szervezeteket egyáltalán nem érdekli, hogy emberéleteket kockáztatnak, amikor útnak indítják a tengeri utazásra alkalmatlan csónakokat Nagy-Britannia felé.

Rishi Sunak elmondta: az idén eddig kilencen vesztették életüket az átkelési kísérletek közben, köztük egy hétéves kislány. A kormányfő szerint a brit hatóságok csaknem ezer embert vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával, ötezer bankszámlát zároltak, és az eddig lezajlott, elmarasztaló ítéletekkel zárult büntetőeljárásokon a bíróságok összesen ötszáz év börtönbüntetést szabtak ki.