Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda, illusztráció
Hirdetés

Románia száz sátrat, négyszáz ágyat, matracot, hálózsákot, valamint négyszáz pár csizmát és esőköpenyt ajánlott fel állami tartalékaiból, válaszképpen az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében érkezett görög segélykérésre. A 25 tonnányi román segély szállítási költségeinek 75 százalékát az EU fedezi – tette hozzá a miniszter.

A görög kormányszóvivő szerdai tájékoztatása szerint szombat reggeltől kedd délutánig a görög hatóságok csaknem 28 ezer embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a görög-török határt. Kétszázhúsz embert őrizetbe vettek. Szerdára virradóra ismét összecsapások törtek ki a görög határrendészet és a határon összegyűlt több száz bevándorló között. A görög hatóságok könnygázzal és villanógránátokkal akadályozták meg, hogy a migránsok Törökországból Görögországba jussanak.

Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta 135 ezer migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába – írta szerdán Süleyman Soylu török belügyminisztert idézve a Mediafax román hírügynökség.