Az ukrán állami nyomozóiroda egyik legutóbbi jelentése szerint vádat emeltek Kijev megye több katonai tisztségviselője ellen, mivel a gyanú szerint titokban saját zsebükre értékesítették az ukrán hadsereg élelmiszerkészleteit – ismerteti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

„A hadsereg élelmiszerkészleteinek legalább harminc százalékát ellophatták”

– hivatkozott a jelentésre a Világgazdaság. Az ellátmányt ezután boltoknak, éttermeknek és egyéb kereskedőknek adták el. Egy tisztviselő több millió hrivnya értékben állított ki üres számlákat magáncégek számára, azonban ezek az ügyletek a valóságban sosem történtek meg.

Az Állami Nyomozóiroda és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint ezen a feketekereskedelmen keresztül közel ötvenmillió forintot sikkaszthattak el. A hálózat résztvevői ellen hivatali visszaélés, csalás és sikkasztás miatt indítottak eljárást. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Kijevet nagyon sokan figyelik rossz szemmel a mindent behálózó korrupció miatt. Kedden például Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos látogatta meg a háborúban álló országot.

„Hatásos, ahogyan Ukrajna a digitalizációt a legfejlettebb közigazgatás kialakítására, a korrupció elleni küzdelemre és a reformok gyorsabb megvalósítására használja, nagyszerű munka”

– áll a bejegyzésében, amelyet Ukrajna miniszterelnök-helyettesének, Mykhailo Fedorovnak ajánlott.

A Magyar Nemzet beszámolóját ITT olvashatják.

Korábban írtuk