Fotó: MTI/EPA/Kham, archív, illusztráció
Hirdetés

A CNN-ben röviddel az után jelent meg a hír Kim állítólagosan aggasztó egészségi állapotáról, hogy a jórészt észak-koreai szökevények által működtetett Daily NK című dél-koreai honlap meg nem nevezett észak-koreai forrásokra hivatkozva közölte: a 36 évesnek becsült Kim Dzsong Un április 12-én szív- és érrendszeri beavatkozáson esett át, és jelenleg egy villában lábadozik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosban. Az egyik meg nem nevezett forrás szerint a műtétet több ok is szükségessé tehette: Kim Dzsong Un túlsúlyossága, erős dohányzása vagy kimerültsége a munkában, amelyek tavaly augusztus óta folyamatosan ronthattak egészségi állapotán.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő hozzátette, hogy értesülése szerint Kim állapota a műtét után még rosszabb lett.

Hivatalos forrásból sem Washingtonban, sem Szöulban, sem Pekingben nem erősítették meg a sajtóban megjelent híreket.

A dél-koreai elnöki hivatal közleményben reagált. „Semmivel sem tudjuk megerősíteni ezt, és nem tapasztaltuk semmi szokatlant Észak-Koreában” – közölte Kang Min Szok, az elnöki hivatal szóvivője. A Yonhap hírügynökség megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó szöuli kormányilletékest, aki ugyancsak azt mondta, hogy nem észletek lényeges, Kim egészségi állapotának romlására utaló jeleket.

A Kínai Kommunista Párt nemzetközi kapcsolattartó osztályán úgy tájékoztatták a Reuters hírügynökséget: nem tudnak arról, hogy Kim súlyos beteg volna. A külügyminisztérium szóvivője pedig azt mondta, ismeri a témában megjelent jelentéseket, de nem tudja, ki a forrásuk, kitérve ezzel az elől, hogy Peking mit tud Kim állapotáról.

A Kim Dzsong Un egészségi állapotával kapcsolatos találgatások az után kaptak lábra, hogy nem jelent meg április 15-én a nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen. Annyit lehet tudni, hogy 11-én részt vett egy pártrendezvényen Phenjanban, 12-én pedig az észak-koreai média beszámolt arról, hogy Kim meglátogatott egy légitámaszpontot, és megtekintett egy harcigépgyakorlatot, de azt nem lehet tudni, hogy ez melyik napon történt. Észak-Korea 14-én végzett el egy gyakorlatot rövid hatótávolságú manőverező robotrepülőgépekkel és Szuhoj típusú harci gépek rakétatesztjeivel. Ez a gyakorlat része volt az emlékünnepségeknek. 

Az észak-koreai kommunista állam alapítójának, Kim Ir Szennek a születésnapja Észak-Koreában a legnagyobb ünnep, bár az idén, vélhetően az új típusú koronavírus-járvány miatt, nagyobb ünnepségek nélkül zajlott le a megemlékezés, holott Phenjan váltig állítja, hogy az országban egyetlen fertőzött sincs.

Kim 2014 októberében is eltűnt több hétre a nyilvánosság elől, és akkor is találgatták, hogy egészségi problémája lehet. A dél-koreai hírszerzés azt közölte akkor, hogy valószínűleg egy cisztát operáltak ki a könyökéből, és túlsúlyosság esetén ciszták bármikor könnyen újra kialakulhatnak.

A legifjabb Kim 2011 végén történt hatalomra lépése óta minden évben ellátogatott az ünnepség napján a Kumszuszan-emlékpalotába, amely egyúttal apja, Kim Dzsong Il mauzóleumaként is szolgál. Elemzők úgy vélik, az idei látogatás az új koronavírus járványa miatt maradhatott el. Noha Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt.