Fotó: MTI/EPA/Fabian Heinz
Hirdetés

Matteo Salvini szokása szerint közösségi oldalán jelentette be döntését.

Az olasz kikötők továbbra is zárva maradnak az illegális migránsokat szállító, az embercsempészekkel összejátszó civilszervezetek előtt – hangoztatta az olasz belügyminiszter. Hozzátette: mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik, „vigyék őket Hamburgba!”.

Salvini megjegyezte, az embercsempészek egyre agresszívebbek, az NGO-k pedig problémákat teremtenek. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság biztonságosnak nyilvánította a líbiai kikötőket.

A szervezet Alain Kurdi nevű hajója a líbiai Zuara területéhez tartozó vizeken vette fedélzetére az embereket, miután a gumicsónakjuk elsüllyedt. A mentési művelet a líbiai kutatási és mentési (Sar-) zónában történt. A civil hajó nem várta meg a líbiai parti őrség helyszínre érkezését, biztonságos kikötőt kért a máltai és olasz hatóságoktól.

A hatvannégy, a fedélzeten tartózkodó ember között tíz nő és hat gyerek van.

A szicíliai Palermo városának polgármestere, Leoluca Orlando jelezte, hogy kész befogadni a Sea-Eye hajóját.

A dél-olaszországi partokon legutóbb az Olaszországban bejegyzett Mediterranea Saving Humans szervezet Mare Jonio nevű hajója kötött ki március 19-én ötven migránssal, akiket szintén a líbiai vizeken vettek fedélzetre. A hajót az olasz hatóságok lefoglalták, a hajó kapitánya és a szervezet vezetői ellen eljárás indult illegális migráció pártolása címén. Azóta a Mare Jonio lefoglalását megszüntették, a hajó április eljejétől már a szicíliai Marsala kikötőjében készül az újraindulásra.