A BBC szerint 11 megerősített megbetegedésről tudnak az amerikai hatóságok. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) viszont 20 esetről számolt be vasárnap. A 20 esetet öt államból jelentették, és a következő napokban további esetek bejelentésére számítanak. Dr. Richard Besser a CDC vezetője a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján azt mondta, hogy nyolc esetről tudnak New Yorkban, hétről Kaliforniában, két-két esetről Texasban és Kansasban, és egyről Ohióban. „Ahogy kutatjuk fel a sertésinfluenzás eseteket, úgy találunk egyre többet, és az várjuk, hogy még több lesz a következő napokban” – mondta a CDC vezetője.

„Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján mától egészségügyi szükségállapot van az Egyesült Államokban”- közölte a hírt a belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano, aki szerint ez csak egy „irányadó műveleti eljárás” a szaporodó esetek miatt. A szükségállapot lehetővé teszi a kormányügynökségeknek, hogy szabad utat engedjenek a szövetségi, az állami és a helyi hatóságoknak, és felszabadítsák a forrásokat a megelőzési eljárások érdekében.

„A szükségállapot kihirdetése lehetővé teszi a számunkra azt is, hogy olyan orvosi és diagnosztikai eljárásokat végezzünk, amelyekre egyébként nem lenne lehetőségünk, például nagyon fiatal gyerekek esetében. A szükségállapot révén pénzeket tudunk előteremteni a vírus elleni szerek tömeges beszerzéséhez” – mondta Janet Napolitano, aki hozzátette: mindenkin, aki a nagy kockázatú országokból, térségekből jön az Egyesült Államokba, el kell végezni azokat a vizsgálatokat, amiket a CDC előír, és ha a fertőzés legkisebb gyanúja is felmerül, azonnal karanténba kell elhelyezni az illetőt, bárki is legyen. A szükségállapot értelmében a bevándorlási hatóságok is megsokszorozott munkát fognak végezni – közölte a belbiztonsági miniszter.

Fokozott ellenőrzés Ferihegyen

Az országos tiszti főorvos szerint csak idő kérdése, hogy mikor érkezik meg Magyarországra a mexikói sertésinfluenza. Falus Ferenc abban bízik, hogy a madárinfluenza elleni oltás hatásos lesz a mutáns vírus ellen is. Óvintézkedéseket nem vezetnek be Magyarországon, Ferihegyen viszont megerősítik az ANTSZ szolgálatot. A közép-amerikai országból kedden is érkezik járat, – igaz, nem közvetlenül, hanem németországi átszállással jönnek az utasok. A Pandémia Prevenciós Bizottságot holnapra hívták össze, hogy a legfontosabb óvintézkedésekről egyeztessenek. Bujdosó László elnök megdöbbentőnek tartja, hogy a járvány ilyen gyorsan terjed a melegben is, erre eddig csak a 80-as években volt példa. A vírusból megpróbálnak mintát szerezni, hogy annak segítségével kifejleszthessék a védőoltást.

Esetek Európában és világszerte

Közben Spanyolországból jelentették, hogy három, Mexikóból hazatért embernél mutatták ki a kórokozót. Mindhármukat elkülönítve tartják, és további vizsgálatokat végeznek velük. Kanadából négy esetet jelentettek az ottani egészségügyi hatóságok, amelyek szerint mindegyik embernél pozitív lett a teszt eredménye. Franciaországban is elkülönítettek két embert, Új-Zélandon pedig egy egész iskolai csoportot zártak karanténba és Izraelben is vizsgálnak egy esetet.

(hírTV, FH)