Hirdetés

„Itt az ideje, hogy hallgassunk az alkotmányra, és az abortusz kérdése visszakerüljön nép választott képviselőihez” – olvasható a Samuel Alito bíró által jegyzett véleménytervezetben, amelyben amellett érvel, hogy ahol az alkotmány közvetlenül nem avatkozik be, ott az amerikai nép választásokon és választott vezetőkön keresztül kormányozza önmagát. Idézi a néhai Antonin Scalia bírót, aki azt mondta: „Az abortusz engedélyezését és annak korlátait úgy kell megoldani, ahogy demokráciánk legtöbb fontos kérdését: állampolgárok megpróbálják meggyőzni egymást, majd szavaznak”.

A Politico által közzétett véleménytervezet hitelesnek tűnik, és bár az nem számít kötelező érvényű bírósági döntésnek, amíg legalább öt bíró alá nem írja, így is kijelenthető, hogy átlátszó és példa nélkül álló árulást követett el annak a mindössze negyvenöt embernek a valamelyike, aki a legfelsőbb bírósági döntést megelőzően hozzáfér az azzal kapcsolatos dokumentumokhoz. Valószínűsíthető, hogy a mérsékeltnek tartott bírákra próbálnak ily módon nyomást gyakorolni, és a baloldali-liberális szavazók érzelmeinek felkorbácsolásával olyan közhangulatot teremteni, amely megakadályozhatja a döntés megszavazását.

A Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott legfelsőbb bírósági ítélet értelmében a „biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés alkotmányos jog”. Amennyiben a bírák a most folyamatban lévő felülvizsgálat során a korábbi döntést hatályon kívül helyezik, úgy a kérdés visszaszáll az egyes szövetségi államok törvényhozóinak hatáskörébe. A baloldal és a liberálisok attól tartanak, hogy ebben az esetben egyes konzervatív-republikánus szövetségi államok lényegesen szigorítanának a művi terhességmegszakítás feltételein, vagy adott esetben teljes egészében megtiltanák annak elvégzését.

(forrás)

Korábban írtuk