Néhány nappal Finnország történetének első dzsihádista támadása után Paula Risikko belügyminiszter bejelentette, hogy 2015 óta nagyjából 5300 menedékkérőnek veszítették nyomát – írja a Helsinki Times.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A belügyminisztérium becslései szerint ezeknek legalább fele már elhagyta Finnországot.
A menedékkérőket akkor veszítik szem elől, amikor azok a kérelmük elbírása előtt elhagyják a befogadó-központokat, és lehetetlenné válik annak ellenőrzése, elhagyták-e az országot.

Risikko azt is kétségesnek tartja, hogy létre lehetne hozni olyan deportáló központokat, amelyeken keresztül biztosítani lehetne azoknak a kitolocolását, akiknek kérlemét elutasították, holott a Turkuban történy halálos dzsihádista támadás után ez a javaslat nagy népszerűségre tett szert. 
Kétkedését azzal magyarázta, hogy az ilyen központok lakóit nem lehetne 24 órás őrizet alatt tartani, csupán azt várni el tőlük, hogy bizonyos időközönként jelentkezzenek be.

A belügyminiszter mindezek ellenére azt állította, minden lehetséges megoldást számba vesznek majd. Nemrégiben például már egy külön befogadó-központot hoztak létre a mentális problémákkal küszködő migránsok számára.

demokrata.hu