Még mielőtt belevágnánk a cikk ismertetésébe, egy figyelmeztetés olvasóinknak. Mintha nem lenne elegendő a George Soros valódi természetét bemutató, minden probléma nélkül elérhető cikkek száma, a jobboldalon keringtetnek jó pár álhírt.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Ezek közül az utóbbi időben kettő bukkan fel a leggyakrabban. Az egyik egy olyan tavalyi álhír, miszerint Kurz kancellár kitiltatta Soros szervezeteit Ausztriából. Egy szó nem igaz belőle. A másik pedig a jobboldali levelezőcsoportokban jó néhány hete megpörgetett álinterjú Sorossal. 

Az ilyen kamucikkek kiszűrésének egyik igen egyszerű módszere az, ha megnézzük, ott van-e az eredeti forrás, és amennyiben igen, rákattintunk. Ha az „valahogyan” nem nyílik, akkor a tartalom is annyit ér. Semmit. Ilyenkor azzal se elégedjünk meg, ha olyan magyar nyelvű forrásra utal a link, ahol a „cikk” eredetijére nincs forrás megadva, vagy pedig csak az állítólagos forrást jelentő hírportálnak a főoldalát adja meg, de nem magát a keresett cikket. Az se terelje el a figyelmünket, ha az ilyen álhíreket nyolc felkiáltójellel, hol pirossal, hol csupa nagybetűs, kövér betűtípussal írt szövegelemekkel akarják „vonzóbbá” tenni. 

Akkor most nézzük ezt a cikket, amelynek a forrása természetesen a cikk alján megtalálható. 

A cikk a bevezetőjében emlékeztet arra, hogy Soros néhány hónappal ezelőtt 15 milliárd dollárt utalt át az amúgy is borzalmasan gazdag Nyílt Társadalom Alapítványai számára, ezt pedig nem az emberbarátság motiválta, hanem az adóelkerülés. 

A szakértők szerint Soros legalább 100 milliárd dollárt parkoltat adóparadicsomokban. Ezzel az összeggel három éven át tudná kifizetni az összes ausztriai nyugdíjat vagy ellátni a 2011 óta tartó szíriai konfliktus menekültjeit, de nem ez az ő érdeke. 

Soros egy kapzsi fedezeti alapkezelő, aki zivataros időkben káoszba dönti nemzetek valutáit, hogy gigantikus összegű profitra tegyen szert, és nemcsak olyan hatalmas körök kedvelt embere, mint a Rothschildok, hanem a baloldalnak is. 

Nagyon ideje lenne feltenni a kérdést, hogy miként tud az állítólagos baloldal egy ágyba bújni a „nagy pénz” képviselőjével, miközben állítólag e két tábor között iszonyatosan nagy a feszültség, ugyanakkor feltenni azt a kérdést, hogy mit akar Soros elérni számtalan alapítványával, agytrösztjével, privát egyetemével, lobbiszervezeteivel, állandó szétosztó-elosztó mechanizmusaival, a bevándorlás elősegítésével, határnyitással, genderizmussal, klímavédelemmel és egyéb „progresszív” témákkal. 

A válasz: a globalizációt. 

A cikk szerzője ezután bőségesen idéz Friederike Beck könyvéből, aki mindezt dokumentálta. A titkos migrációs program – Miként akarják szétverni Európát az elit hálózatok az EU, az ENSZ és a szupergazdag NGO-k segítségével? címmel megjelent könyvet hetilapunk 23 részben ismertette. Ez a 2016-ban megjelent könyv is azt dokumentálja, Soros miként akar egyre több multikulti országot létrehozni a világban, minderre tavaly majdnem százmillió dollárt költött. 

Ausztriában is számos politikus, újságíró és úgynevezett civil szervezet működik együtt Sorossal vagy kapnak pénzt hálózatától. A szerző részletesen ismerteti, azonosítja azokat a személyeket és szervezeteket, amelyek így működnek együtt Sorossal. Közéjük tartozik Erhard Busek volt osztrák alkancellár, Anton Pelinka bécsi politológus, aki jelenleg a budapesti CEU-n tanít, Heinz Fischer volt szövetségi kancellár, vagy Alexander Van der Bellen jelenlegi szövetségi elnök. 
 
A cikk ezután rátér Soros mintegy kétszáz európai parlamenti szövetségesére, majd pedig szemügyre veszi az őt segítő osztrák médiumokat, így a vezető osztrák lapot, a Die Pressét és a balliberális Der Standardot. Ezt követik az osztrák civil szervezetek, vagyis azon NGO-k listája, amelyek a Soros támogatásban részesülők között találhatók meg: a sok menekültet segítő és számtalan „antirasszista” NGO.