A spekuláns hárommillió dollár értékben vásárolt részvényeket a liberális The New York Times kiadóvállalatában.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Soros Fund Management LLC (a spekuláns alapkezelő kft.-je) összesen 126 400 részvényt vett, amely az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (US Securities and Exchange Commission; SEC) által az elmúlt hónapban beadott dokumentumok szerint 3 046 000 dollárt ér. Ugyanezen dokumentumokból kiderül, hogy Soros György két másik médiaóriásban, a Tribune Media Companyban és a Time Warner Inc.-ben is vásárolt részesedést.

A Soros Fund Management az a cég, amelyet a milliárdos vagyonának növelésére használ. Az alapkezelő gyakran fektet be részvényekbe, kötvényekbe, termékekbe, különféle valutákba, vagy legutóbb éppen egy rendkívül sikeres versenylóba, Justify-ba.

Soros legutóbb 2007-ben fektetett be a The New York Timesba, akkor közel félmillió dollár értékben vásárolt részvényeket.

Nem lehet tudni, Soros újbóli érdeklődése hatással lesz-e a napilap szerkesztőségi elveire, hiszen a hárommillió dolláros befektetés csupán aprópénz annak 3,6 milliárd dollárra becsült értékéhez képest. Ugyanakkor a milliárdosról jól ismert, hogy liberális nézeteket vall, és nyíltan támogat és finanszíroz progresszív és neoliberális ügyeket saját NGO-in keresztül.

Dan Gainor, a konzervatív Media Research Center egyik vezetője szerint „naivitás” lenne különválasztani a milliárdos politikai irányultságát a befektetéseitől: „Soros régóta befolyásol vagy közvetlenül finanszíroz sokféle médiumot (…) Ám a legnagyobb liberális amerikai sajtóorgánumban hárommilió dolláros részesedést vásárolni még így hatalmas lépés”.

Miután több mint tízmillió dollárral támogatta Hillary Clinton vesztes elnöki kampányát 2016-ban, Soros abbéli véleményét sem rejti véka alá, hogy szívesen venné, ha Donald Trumpot eltávolítanák a Fehér Házból. A republikánus jelölt győzelme állítólag nagyjából egymilliárd dolláros veszteséget okozott neki.

Trump megválasztása óta Soros Amerika-szerte támogat baloldali kerületi ügyészjelölteket azzal a céllal, hogy az igazságszolgáltatás rendszerét a saját, progresszív képére formálja.

„Szülőhazájában, Magyarországon nem üdvözlik örömmel, hogy a milliárdos emberjogi harcos és emberbarát képében tetszeleg” – emeli ki az RT.com cikke. – „Az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor nyíltan kritizálja Sorost és NGO-it, és azzal vádolja őt, hogy ellenzéki csoportok finanszírozásával megpróbál beavatkozni belügyeikbe”.