BBC, FRANCE 24/AFP/

Fotó: MTI/EPA

Tegnap Orbán Viktor a budapesti Bálnában nem kevés időt szentelt annak a veszélynek, amit George Soros jelent Magyarországra és egész Európára nézve.Ezt támasztja alá az a hír is, amelyet a BBC világszolgálata, valamint a francia France24 globális televízió közölt a francia AFP hírügynökségre támaszkodva.

Mindkét hír tegnap este jelent meg, de mivel az MTI-nek nyilván nem jár az AFP és a BBC-t nem hallgatják, és Soros veszélyét nem tekintik jelentősnek, ezért ezt a fontos értesülést már hivatalból sem vehették észre.

És most a hír: Simon Mann volt brit zsoldos Párizsban azzal vádolta George Sorost, hogy összeesküvést szőtt Teodoro Obian Nguema, Egyenlítői-Guinea elnöke kormányának megdöntésére és elmondta, 2011-ben a puccskísérletről tájékoztatta az elnököt.

A 65 éves Simon Mann 2004-ben vezette az afrikai országban a kormány ellen irányuló, meghiúsult államcsínykísérletet. Egy per alkalmával beszélt erről.

Soros az üggyel kapcsolatban még nem nyilatkozott.

Mann megvádolta még William Bourdont, a Transparency International nevű, Soros-támogatású „antikorrupciós” szervezet ügyvédjét, hogy szintén benne volt a puccskísérlet érdekében szőtt összeesküvésben.

Az elit brit Eton College-ba járt Simon a brit hadsereg különleges részlegében szolgált tisztként, majd 2004-ben vezette az Obiang elleni puccsot. Később Zimbabwéban tartóztatták le és börtönözték be. 2008-ban adták ki Egyenlítői-Guineának, de egy évvel később Obiang elnök amnesztiájával szabadult.

Simon kapcsolatba maradt az elnökkel és 2011-ben figyelmeztette arra, hogy Soros, Bourdon, a külföldre száműzött egyenlítői-guineai Severo Moto és Ely Khalil líbiai üzletember államcsínyt akar ellene végrehajtani. Soros Motót akarta az olajban gazdag ország elnökének.

Lovas István