George Soros azt gondolja, az olaszok többsége örül annak, hogy garmadával érkeznek országukba az illegális migránsok, ezért a milliárdos szerint csakis Oroszország állhat az euroszkeptikus pártok megerősödése mögött, írja Robert Bridge amerikai publicista az RT honlapján megjelent cikkében.

A szerző kiemeli, hogy Olaszország eddig nagyjából 75 ezer migránst volt kénytelen befogadni, mindemellett gyengül a gazdaság, ezért az olaszok nagy részének elege van az establishment pártokból, és még inkább az emberektől teljesen elszakadt brüsszeli elitből. 

Ám mindebből Soros számára mi következik? Az, hogy Oroszország a hibás. Bridge felidézi, hogy a milliárdos a trentói Gazdasági Fesztiválon mindenféle bizonyíték nélkül azt állította, hogy „rettentően nyugtalanítja Oroszország befolyása Európára úgy általában, és különösképpen az olasz kormányra”.

„Nem tudom, Moszkva pénzeli-e Salvinit, de a közvéleménynek joga lenne erről tudni” – hangoztatta Soros. Nem tetszik neki az sem, hogy az olasz kormány az unió által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók feloldását szorgalmazza.

Fotók: ShutterStock.com, illusztráció, szerk.


Fotók: ShutterStock.com, illusztráció, szerk.

„Az ilyen megjegyzések nyilván rendkívül nyugtalanítók, sőt, sértők sok intelligens, szabadon gondolkodó olasz számára” – írja Bridge. – „Egy állam ügyeibe való egyértelmű beavatkozáson túl – amit Magyarország már nagyon tisztán lát -, Soros lényegében azt mondja, az olasz választónak nincs elég esze ahhoz, hogy magától arra következtetésre jusson, miszerint Olaszország bevándorláspolitikája végletesen elhibázott, ahogy ezt egyébként maga Soros is elismerte. Így hát az egyetlen elfogadható magyarázat az olaszországi politikai klíma drámai változására, szól az érvelés, az ‘orosz beavatkozás’. Oroszország elítélése, azon túl, hogy az alaptalan rágalom, álszentségtől csöpög, hiszen éppen Soros volt az, aki rengeteg pénzt költött uniós politikusok befolyásolására a határok nélküli világ megteremtése céljából”.

Az írás megemlíti, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter „szégyellte”, hogy Sorost egyáltalán meghívták a fórumra, és kijelentette, „egyetlen lírát, eurót vagy rubelt” sem kapott soha Oroszországtól. Vlagyimir Putyint aztán „a világ egyik legjobb államférfijának” nevezte.

Claudio Borghi, a Liga gazdasági szakértője a Twitteren reagált a milliárdos által elmondottakra: „Soros az olasz kormány miatt izgul? Akkor ez azt jelenti, jó irányba haladunk”.

A trentói fórumon Soros gyorsan belerúgott még egyet az amerikai elnökbe, akit a demokraták szerint szintén a Kreml juttatott hatalomra, Bridge szerint pedig ez a fajta retorika ismét azt akarja elhitetni, hogy az amerikai polgárok – akárcsak az olaszok – képtelenek önmaguktól bármiféle intelligens gondolatot megfogalmazni. 

„Azzal, hogy képtelenek elfogadni, a demokratikus folyamatok elidegeníthetetlen része a vereség, a George Soroshoz és Hillary Clintonhoz hasonló emberek [rákényszerülnek arra, hogy] hazudjanak, csaljanak és kihasználják a – média-, jogi és politikai – rendszert egészen addig, amíg el nem érik a céljukat” – írja Bridge. 

Majd később így folytatja: „Ennek az őrületnek van azonban pozitív hozadéka is, legalábbis ami Oroszországot illeti. Azzal, hogy folyamatosan és előre megjósolható módon előhúzzák az ‘orosz kártyát’ minden egyes alkalommal, amikor nem az ő szájuk íze szerint alakulnak a dolgok – ami mostanság igen gyakran előfordul -, a Soroshoz és Clintonhoz hasonló alakok, az úgynevezett ‘globalisták’ csak arra jók, hogy a saját átlátszó ágendájukat értéktelenítsék el és tegyék érvénytelenné. Ironikus módon Soros ugyanazt az érvrendszert használja Oroszország ellen, amit a Clinton kampány használt. ‘A Kreml gyengíteni akarja az EU-t’. Micsoda kiváló logika! A tény ezzel szemben az, hogy ha Putyin vagy bárki más gyengíteni akarná az EU-t vagy az Egyesült Államokat – ha ez egyáltalán lehetséges volna -, nem fárasztnák magukat azzal, hogy populista politikusokat juttatnak hatalomra, akik az ellenőrizetlen migráció ostobaságát akarják visszafordítani, és hasonló irritáló [dolgokat tesznek]. Ami azt illeti, csak hagynák, hogy Soros és vidám, bajkeverő bandája folytassa, amit eddig is csinált: hogy egy katasztrófális tervvel rombolják szét belülről az uniót”.