Fotó: MTI/EPA/J.L. Cereijido
Hirdetés

A minisztérium jelentése szerint 3045 fertőzést igazoltak a vizsgálatok az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt.

A SARS-CoV-2 vírust eddig 172541 ember szervezetében mutatták ki. Az elmúlt napi új fertőzések az összes eset 1,8 százalékát teszik ki, négy héttel ezelőtt ez az arány még 20 százalék felett volt.

A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an.

Az elmúlt nap során a gyógyultak száma 2777-tel nőtt a hétfői 2336 és a vasárnapi 3282 után, és elérte a 67 504-et, ez meghaladja a koronavírussal fertőzöttek 39 százalékát.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója, aki maga is felépült a fertőzésből, madridi online sajtótájékoztatóján elmondta: annak ellenére, hogy a járvány mérséklődése kedvező, a napi gyógyult esetek száma még nem haladta meg az új fertőzöttekét, amely a következő elérendő célt jelenti.

Beszámolt arról, hogy a fertőzöttek között 26 672 egészségügyi dolgozó van, akiknek nagy része már visszatérhetett a munkavégzéshez.

Spanyolországban egy hónapja szükségállapot van érvényben, amely egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható. A kormány várakozásai szerint, ha a vírus terjedése továbbra is megfelelő mértékben csökken, akkor elképzelhető, hogy részben enyhíteni fognak a jelenlegi korlátozó intézkedéseken.

Sajtóhírek szerint az egyik ilyen könnyítés lehet, hogy a kisgyerekes családok kimehetnek a szabadba, jelenleg ugyanis csak néhány konkrét indokkal, például munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás lehet az utcán tartózkodni.