Fotó: MTI/AP/Borisz Grdanoszki
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szervezet és a nyugat-balkáni tagállamok szkopjei csúcstalálkozóján 2023. november 22-én

Jens Stoltenberg közölte, az utóbbi időben aggodalomra okot adó események történtek a térségben, ezért itt az ideje, hogy a felek túllépjenek a helyi konfliktusokon, ahogy annak is itt az ideje, hogy véget érjen a háború Ukrajnában.

Hirdetés

Rámutatott, hogy nyugat-balkáni körútja során nem kerülte el a figyelmét, hogy Bosznia-Hercegovinában elszakadási törekvések vannak, törékeny a biztonsági helyzet Koszovóban, és leállt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, mindezen felül pedig „az olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország, arra törekednek, hogy aláássák a demokráciáinkat kiber- és hibrid fenyegetéseikkel”.

A NATO-főtitkár szerint a stabilitás kellene, hogy a térség minden országának legfontosabb törekvése legyen, a konfliktusok és a káosz helyett a párbeszédet és a diplomáciát kell választani, és ezt nyugat-balkáni látogatása során mindenhol egyértelművé tette.

Jens Stoltenberg szerint Észak-Macedónia jó példaként szolgálhat az egész régió számára, ott ugyanis minden nemzeti közösség békésen él egymás mellett, ami hozzájárul a teljes közösség fejlődéséhez.

Korábban írtuk