Martin Sukup volt hivatásos katonát, aki 2019 óta szökésben van, ukrajnai tevékenysége miatt korábban terrorizmusért, illetve terrorista csoportban való aktív részvételért ítélték el 21 évre. Védőügyvédje fellebbezésére ezt a döntést később 4 évre mérsékelték, ami ellen viszont az államügyész tiltakozott. A büntetés mérséklését tavaly ősszel a cseh legfelsőbb bíróság megsemmisítette, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a prágai városi bíróságnak. Ez megismételte korábbi ítéletét, amelyet kedden a fellebbviteli testület is megerősített, s ezzel a bírósági döntés jogerőssé vált.

Hirdetés

A védelem érvelését, miszerint nem léteznek konkrét bizonyítékok Martin Sukup ukrajnai tevékenységéről, s csak újságcikkekben, valamint a közösségi hálózatokon megjelent anyagok alapján döntött a prágai bíróság, a fellebbviteli testület elutasította. „Nincsenek kétségeink afelől, hogy a bűncselekmény megtörtént, és azt konkrétan Martin Sukup követte el” – indokolta a döntést Vladimír Stiborík, a fellebbviteli testület elnöke a televízióban.

Martin Sukup 1997-ben lépett ki a cseh hadsereg kötelékéből, és 2014-ben a kelet-ukrajnai Donyeckbe utazott, ahol a szakadárok oldalán aktívan bekapcsolódott az ukrán hadsereg elleni akciókba.

„Bizonyítékaink vannak arról, hogy különböző tisztségekben legalább 2018 májusáig harcolt a donyecki oroszok oldalán” – mondta Vladimír Stiborík. Martin Sukup további holléte ismeretlen. A hatóságok 2019-től, az első bírósági tárgyalástól kezdve mint „szökésben lévő személyt” kezelik.

Korábban írtuk

Csehországban nem ez az első eset, hogy a bíróságok rendkívül súlyos börtönbüntetést szabnak ki a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán folytatott aktív harci tevékenységért. Martin Kantor volt hivatásos katona 20 évet, míg a fehérorosz származású Aljakszej Fagyejev 21 évet kapott. Ők szintén szökésben vannak.

Cseh állampolgárok a hatályos szabályok szerint csak konkrét, személyre szóló államfői engedéllyel csatlakozhatnak külföldi hadseregekhez. Eddig mintegy 160 cseh állampolgár kapott engedélyt, hogy belépjen az ukrán hadseregbe. A cseh védelmi tárcához beérkezett kérvények száma már meghaladja a háromszázat – írja a prágai sajtó.