A kabinet Svájc hagyományos semlegességével és a hadiipari eszközökre vonatkozó törvényével indokolta döntését. A jogszabály tiltja, hogy hadianyagot szállítsanak olyan országoknak, amelyek fegyveres konfliktusban vesznek részt. Hasonló indokkal utasítja el Svájc harckocsiban alkalmazható lövedékek továbbadását is.

Hirdetés

A Ruag évekkel korábban vásárolta a páncélosokat Olaszországtól, majd elraktározta őket. Az eredeti elképzelések szerint továbbadták vagy alkatrész-utánpótlásként használták volna őket. A német hadseregnél (Bundeswehr) 20 éve kivonták a típust a szolgálatból.

Egy másik, szintén harckocsikkal kapcsolatos megkeresés ügyében viszont a svájci kormány jóváhagyó álláspontra helyezkedett. A német Rheinmetall hadiipari konszern azzal fordult Svájchoz, hogy visszavásárolna 25-öt a korszerűbb, Leopard-2 típusú páncélosokból a német kormány azon ígéretével, hogy nem küldik ezeket tovább Ukrajnába, hanem a NATO-tagállamok kijevi vezetésnek nyújtott támogatása miatt megcsappant készleteket töltenék fel. A svájci kabinet jelezte, hogy ennek az ügyletnek nem látja akadályát, de a törvényhozásnak még jóvá kell hagynia.

Korábban írtuk