– Nem bíráskodni, hanem segíteni jöttünk – nyilatkozta a sajtó számára Hannes Swoboda, EU-parlamenti képviselő, aki egy vizsgálócsoport élén érkezett a szlovák fővárosba, hogy a nemzeti kisebbségek helyzetéről valós képet kapjon.

Több találkozója volt Swobodának, egyebek közt Csáky Pállal (MKP), Ján Slotával (SNS), Ján Mikolaj oktatásügyi miniszterrel, a kulturális minisztérium képviselőivel, valamint a roma szervezetek vezetőviel, adta hírül a SITA hírügynökség. Az EU-képviselő úgy fogalmazott a Csákyval való találkozón, hogy Szlovákiában ugyan magas szintűek a kisebbségi jogok, viszont vannak dolgok, amelyekről párbeszédet kell folytatni. Ezeket úgy fogalmazta meg Swoboda, hogy mindenekelőtt az MKP-ra, a komáromi Selye Egyetemre és az nyelvtörvénnyel kapcsolatos Slota-kijelentésekre gondol.

Ján Slota nyilatkozatai ártanak Szlovákiának, fogalmazott egyértelműen a médiáknak Swoboda és kiegészítette, hogy egyetlen kisebbséget se lehet a másik rovására előnyben részesíteni. A kormánynak olyan intézkedéseket kell tennie, hogy a magyar kisebbség Szlovákiában otthon érezze magát. Slota azon védekezésére, hogy a magyar politikusok is vulgárisak, Swoboda úgy válaszolt, hogy ez nem mentség az ő megnyilvánulásaira. Slota a saját nyilatkozatairól mélyen hallgatott, inkább Swoboda folytatta.

„Ha a kormány nem bírálja felül álláspontját és továbbra is kitart korábbi nyilatkozata mellett, miszerint most a roma közösség fog proritást élvezni a magyar kisebbséggel szemben, ez nem jó jel”, figyelmeztetett Swoboda. Az pedig Slotán múlik, tud-e a jövőben úgy nyilatkozni, hogy ne sértegessen senkit, folytatta.

A magyar tankönyvekben használt földrajzi nevekkel kapcsolatban arra figyelmeztetett Swoboda, hogy létezik egy elfogadott európai standard írásalakzati szabályzat, amely lehetőséget biztosít minden nyelvi forma használatára, ami Szlovákiára is vonatkozik. Ha a szlovák nyelvet akarják jobban támogatni, azt nem lehet a magyar nyelv rovására„, folytatta Swoboda.

”Ján Slotáról közismert, hogy mindent tud, ám az nem igaz, hogy már idejövetelünk előtt kialakítottam a nézetemet a szlovákiai kisebbségek helyzetéről„, fogalmazott Swoboda azzal kapcsolatban, hogy Slota már reggel bejelentette, hogy Swoboda számára már minden világos.

Csáky azt tartja szerencsétlen lépésnek, amit Mikolaj tett az oktatásügyben. Mindenekelőtt arra gondolt, hogy ”megszbadult„ az utolsó két alkalmazottól is tárcájánál, akik a kisebbségi iskolaügy dolgait intézték, valamint azt a baklövését, hogy betiltotta a történelmi földrajzi nevek használatát a tankönyvekben, illetve egyes degradáló kijelentéseit a révkomáromi Selye Egyetemmel kapcsolatban.. A földrajzi nevekkel kapcsolatban Mikolaj alibista módon holmi nyelvi bizottságra hivatkozik, amely jóváhagyja a végleges nyelvhasználati formát, amire Csáky azt válaszolta, hogy törvénybe kell foglalni a névhasználatot, nem pedig a bizottságra hárítani a felelősséget.

Swoboda szerint Szlovákia éppen multikulturális országára lehetne büszke, ahol ütközések nélkül megférnek a nyelvek és etnikumok egymás mellett. A végső konklúziót Brüsszelbe visszatérve fogalmazzák meg, zárta Hannes Swoboda.

(felvidek.ma)