Nemsokára gyökeresen megváltozhat a kínai családalapítók élete, ugyanis az ország eltörölheti azt a szabályozást, amelynek értelmében pénzbírsággal sújtják a megengedettnél több gyermeket vállaló párokat – írja az Euronews.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Kínában több mint 35 éven át maximum egy gyereket vállalhattak a párok. Ezt a szabályozást a gyorsan növekedő népesség miatt vezették be, ugyanis az ország élelmiszerkészlete nem tudta teljes mértékben ellátni a lakosságot. 2016-ban azonban eltörölték az egykepolitikát, és két gyermekre módosították a limitet. Minden további gyerek után pénzbírságot kell fizetni.

A születések száma azonban most meglepő módon visszaesett és a szakértők demográfiai időzített bombától, azaz a lakosság elöregedésétől tartanak.

Kína lakosságának 25 százaléka várhatóan legalább 60 éves lesz 2030-ra. Túl kevés aktív dolgozónak kellene a növekvő számú nyugdíjasokat ellátni, ez pedig megkongatta a vészharangokat.

Az eltörlést támogató spekuláció onnan indult, hogy a malac évére kiadott bélyegeken egy vaddisznó és egy koca látható három kismalac társaságában.