„A csapatok mindenütt megfelelően folytatják az aktív védekezést. Van, ahol ez bonyolultabb, van, ahol egyszerűbb. De azt mondhatom, hogy a fiúk, a parancsnokok magabiztosan, megbízhatóan teszik a dolgukat” – mondta.

Hirdetés

„Folytatjuk a haditechnika, a személyi állomány cseréjét, azokét, akik már sokadik hónapja vesznek részt az ellentámadásban. Mint emlékeznek rá, már túl vagyunk a tavaszi és nyári hadjáraton. Most eljött az (ukrajnai) őszi hadjárat ideje” – tette hozzá Sojgu.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentés ismertetve 14 támadás visszaveréséről számolt be, amelyek során az ukrán fél szerinte mintegy 710 katonát veszített, közülük a legtöbben, 235-en a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el.

Beszámolója szerint Zaporizzsja megyében az orosz erők légicsapásokkal, tüzérségi tűzzel és nehézlángvető rendszerekkel az ukrán 82. ejtőernyős rohamdandár két támadását verték vissza Verbove falu közelében, és tűz alatt tartották Rabotine környékét. Konasenkov azt mondta, hogy ezen a frontszakaszon több mint 205 fő volt az ukrán emberveszteség, valamint üzemképtelenné vált egy harckocsi, három páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, továbbá négy D-30-as, valamint egy-egy M777-es, M119-es, D-20-as és egy Mszta-B löveg.

A tábornok azt mondta, hogy az orosz légvédelem a nap folyamán megsemmisített öt HIMARS-rakétát és 37 drónt. Az orosz összegzés szerint ezzel a háború kezdete lelőtt ukrán drónok száma meghaladta a 6700-at, az elpusztított sorozatvetőké pedig elérte az 1150-et.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán hadseregnek sikerült megvetnie a lábát Opitne településen.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Szerda délután Donyeckben három, Horlivkában pedig két civil sebesült meg.

Korábban írtuk