Szlovákia válaszolt a magyar jegyzékre, amelyben hazánk magyarázatot kért Sólyom László államfő kitiltására. A köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték át a szlovák hatóságok Révkomáromba szobrot avatni. Hogy mi áll a válaszjegyzékben, azt egyik fél sem árulja el. A két ország közti viszony azonban továbbra sem enyhül, sőt: a válasz átadásával szinte egy időben Pozsony egy másik ügy miatt behívatta a magyar nagykövetet.

A magyar Külügyminisztérium egyik ügyről sem beszél. A válaszjegyzékről érdeklődve kérdésünkre csak annyit mondtak, hogy megkapták Szlovákiától a dokumentumot, de nem nyilatkoznak róla. A szlovákiai külügyi szóvivő, Peter Stano pedig azt közölte, hogy a diplomáciai hagyományok szerint nem szokás nyilvánosságra hozni a minisztériumok közti jegyzékváltás tartalmát.

Nem kommentálja a magyar szaktárca a másik ügyet sem. A szlovák külügyminisztérium ugyanis – hivatalosan a válaszjegyzéktől függetlenül – behívatta az ottani magyar nagykövetet, és arról tájékoztatta, hogy Szlovákia szerint elfogadhatatlan, amit a magyar külügyminiszter nyilatkozott a német Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában. Balázs Péter azt mondta a lapnak adott interjújában, hogy Szlovákia Magyarország kistestvére, akit meg kell tanítani az európai modorra, szokásokra, és Ceausescu Romániájához hasonlította a nyelvtörvény miatt.

Peter Stano szlovák külügyi szóvivő szerint mindez főleg a két ország miniszterelnökének egy héttel ezelőtti szécsényi találkozója után érthetetlen, ott ugyanis a viszony normalizálásában állapodtak meg a politikusok. A szlovák külügyminisztérium ezért a magyar nagyköveten keresztül arra kéri a magyar politikusokat, hogy vegyék figyelembe, mit várnak a két ország polgárai és az unió Szlovákiától és Magyarországtól – közölte Peter Stano.

(MR)