Fotó: ShutterStock/NGCHIYUI
Hirdetés

Gasperlin elmondta: az említett ellenőrzés alá vont határátkelőhelyek minden utazó számára nyitva lesznek, legyen szó személy-, vagy teherforgalomról. Harmadik országok állampolgárai ugyanakkor kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt.

A többi határátkelőhelyet csak az uniós polgárok használhatják, míg néhányat a határ menti lakosok, engedéllyel – tette hozzá.

Ami a határ menti lakosokra vonatkozó döntést illeti, a korábbi kishatárforgalmi szabályozás lesz érvényben – mondta Gasperlin, hangsúlyozva, hogy a lakosok érvényes, de lejárt okmányokkal, vagy más módon is igazolhatják, hogy jogosultak a kishatárforgalmi átlépésre. Kiemelte: a rendőrség mindenképpen igyekszik majd a határ menti lakosok életét a lehető legkevésbé „kellemetlenné” tenni a megfigyelés bevezetésével.

Az igazgató jelezte: azokat, akik rossz határátkelőhelyen találják magukat, a hatóságok a megfelelőhöz irányítják majd, különösen a harmadik országbeli állampolgárokat.

Korábban írtuk

A rendőrség intenzíven készül a határellenőrzés bevezetésére, mind az iránymutatások és a jogalapok előkészítése, mind a személyi állomány tekintetében. A horvát határon már kiépítették a megfelelő infrastruktúrát az ellenőrzéshez, a magyaron pedig ennek biztosítására tesznek erőfeszítéseket, például sátrak felállításával – hangoztatta Gasperlin.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy október 21-től legalább tíz napig határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon, amely legfeljebb két hónapig meghosszabbítható. Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén szombattól hasonló intézkedést jelentette be a szlovén határon.

Az utóbbi időben több uniós ország is bevezette, vagy úgy döntött, hogy kiterjeszti az ellenőrzéseket a schengeni belső határokon. Közéjük tartozik Ausztria is, amely 2015 óta végez ellenőrzéseket a Szlovéniával közös határán, és nemrég újabb hat hónappal meghosszabbította azokat.