„Ez az egyik lehetőség, de még nem született döntés” – mondta, hozzáfűzve, hogy a gázár-szabályozást viszont teljes egészében feloldják.

Hirdetés

A villamosenergia árának korlátozása a háztartások, a védett felhasználók, valamint a kis- és középvállalkozások (kkv) számára 2023 végén lejár.

Kumer szerint a villany ára 2024-ben akár 60 százalékkal is emelkedhetne 2023 májusához képest.

Ugyanakkor úgy vélte: a közép- és nagyvállalatok számára nincs szükség az árak maximálására, mert a piaci árak nagyrészt lehetővé tették számukra, hogy a felső határnál alacsonyabb árakat kapjanak.

Korábban írtuk

Kivételt képeznek ez alól a kisvállalkozások, ahol a maximált áramárak rendkívül alacsonyak – magyarázta Kumer.

Más a helyzet a háztartások esetében, ahol a szolgáltatóknak előre kell tudniuk, hogy az árszabályozásból való kilépés hogyan fog zajlani – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány nem tervezi áthárítani a piaci és a maximált árak közötti különbséget a beszállítókra.

„Még néhány intézkedésre szükségünk van a puha átmenethez” – fogalmazott a miniszter, jelezve, hogy még folynak a tárgyalások, amelyek egy hét múlva zárulnak le, addigra már tudni kell, hogy milyen intézkedés kerül a kormány asztalára.

Egyik lehetőségként említette a kombinált, hibrid intézkedések bevezetését a kiszolgáltatottabb fogyasztók számára, amelyeknek szerinte hatékony energiafelhasználással kell járniuk.

„A szlovén háztartások még a válság alatt is növelték fogyasztásukat, ami nem jó, tekintve, hogy Európában nem csak a földgáz, hanem a villamosenergia terén is nagy válság volt” – emlékeztetett, a magasabb fogyasztást pedig azzal magyarázta, hogy Szlovéniában „az egyik legkedvezőbbek az árak”.

A földgázra vonatkozó árszabályozást, amely a háztartások, a kisvállalkozások és a védett felhasználók számára szintén az év végéig van érvényben, már nem hosszabbítják meg – közölte Kumer.

Ezt azzal indokolta, hogy „az árak jelentősen csökkentek, és az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az intézkedések elegendőek voltak, az árak elviselhető és megfizethető szinten vannak”.