Fotó: ShutterStock.com/REDMASON (illusztráció)

A miniszterelnök Twitter-oldalán azt írta: a rendelet összhangban áll a közös és arányos intézkedésekről szóló megállapodással. Jelezte: akkor lép életbe, amint ehhez az összes technikai és adminisztratív feltétel teljesül.

„Tudjuk, hogy Olaszország karantént rendelt el, de az emberek ezt figyelmen kívül hagyják, ezért itt az idő, hogy cselekedjünk” – mondta, majd hozzátette: ha meg akarják állítani a vírus terjedését, ez szükséges intézkedésnek tűnik. Nem zárják le azonban a határt a teherforgalom előtt, mert az további károkat okozna a gazdaságnak – hangsúlyozta.

A kormányfő felszólította továbbá a szlovén állampolgárokat, hogy a vírus terjedésének megfékezése érdekében a külügyminisztérium javaslata szerint térjenek haza Itáliából.

Ausztria kedden megtiltotta a beutazást Olaszországból – a rendelet nem vonatkozik az osztrák állampolgárokra -, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek.

Szlovéniában harmincnégyre nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma és eddig 1643 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Hirdetés

Az Európai Bizottság kész tárgyalni a koronavírus-járvány gazdasági hatásai által sújtott cégek kompenzálásáról és Olaszország további támogatásáról – jelentette ki Margrete Vestager uniós versenyjogi biztos keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Elmondta, hogy az uniós tagállamok közül a járvány által leginkább érintett Olaszország feltehetően további segítséget kap a költségvetési előírások Brüsszel által már engedélyezett lazítása mellett.
„A bizottság kész együtt dolgozni Olaszországgal további intézkedéseken, amelyekre szükség lehet a gazdaság súlyos zavarainak leküzdéséhez” – mondta a biztos.
Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok értelmében a tagállamok kormányai bizonyos körülmények között segítséget nyújthatnak a likviditáshiánnyal küzdő vagy gyorssegélyre szoruló hazai vállalatoknak.
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy támogatni fogják Olaszországot és népét a rendelkezésükre álló minden eszközzel és intézkedéssel. „Európa képes ellenállni a járvány által okozta gazdasági válságnak” – mondta.
A brüsszeli bizottság egy belső dokumentum szerint úgy becsüli, hogy Olaszország és Franciaország technikai recesszióba kerülhet az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében.