Fotó: shutterstock.com/Ed Goodacre (archív)
Hirdetés

A sztrájkoló tanárok plakátokat tartottak a magasba, és országszerte demonstráltak az egynapos tiltakozás keretében.

A szakmai szakszervezetek szerint a kormány legutóbbi béremelési ajánlata elmarad az inflációtól, és az oktatási ágazat „kritikus állapotban” van a tanárhiány miatt.

Az oktatási minisztériummal folytatott tárgyalások elakadtak.

Chris Abercrombie, a Post Primary Teachers’ Association (Általános Iskolai Tanárok Szövetsége) tagja azt mondta, hogy „A minőségi oktatás alapvető emberi jog”. Hozzátette, „Tragikus módon, tanárokként azt látjuk, hogy ezt a jogot lassan (de) biztosan aláássák”.

Az Új-Zélandi Oktatási Intézet elnöke, Mark Potter arról beszélt, hogy a bérezés és a munkakörülmények javítása elengedhetetlen a tapasztalt személyzet megtartásához és a munkaerő-felvételhez. Kifejtette: „A legjobbat akarjuk diákjainknak, de a rendszer megváltoztatása nélkül nem tudjuk ezt megadni nekik”.

Jan Tinetti oktatási miniszter azt mondta, csalódott, hogy a tanárok sztrájkolnak, és reméli, a vita gyorsan megoldódik.

A legutóbbi inflációs adatok, amelyeket a kormányzat nehezen próbál kordában tartani, felerősítették a gazdasági recesszióval kapcsolatos félelmeket Új-Zélandon, egy olyan időszakban, amikor a megélhetési költségek komoly politikai aggodalomra adnak okot.

Korábban írtuk