Ehhez a helyzethez egy bírósági döntés járult, ami a mozdonyvezetőknek adott igazat, és szerdán elkezdhetik a sztrájkot Németországban. A vasúttársaságok jelezték, hogy fellebbeznek a hesseni döntés ellen. A jogvitától függetlenül a sztrájk előkészítése már folyamatban van.

Hirdetés

A Tagesschau Startseite azt írta, hogy a teherszállítási ágazatban már kedden este elkezdődhet a munkabeszüntetés, szerda hajnali 2-től pedig a személyszállítás is leállhat. A GDL azt tervezi, hogy péntek este 6 óráig fenntartják a sztrájkot. Még a múlt héten jelentette be a Német Mozdonyvezetők Szakszervezete (GDL), hogy sztrájkba lépnek január 8-tól − írja a Világgazdaság.

A szakszervezet követeléseiben olyanok szerepelnek, mint a heti munkaidő csökkentése 38 óráról 35 órára, és emellett 555 euró béremelésre is igényt tartanak. Ráadásul a mozdonyvezetők egyszeri 3000 euró prémium kifizetését is követelik a vasúttársaságoktól.

Több német közlekedési társaság is megpróbálta munkaügyi bíróságon jogilag ellehetetleníteni a sztrájkot, azonban a bíróság első fokon a mozdonyvezetőknek adott igazat. Szerdától a Dun(DB) pótmenetrendet hirdetett, hogy mérsékeljék a sztrájk okozta fennakadásokat.

A tervek szerint ebben az időszakban hosszabb, több ülőhelyes szerelvényeket indítanak, hogy a ritkább járatokkal minél több embert elszállíthassanak. Ezzel együtt nem garantálják, hogy minden ügyfelük számára biztosítani tudják a vasúti közlekedést.

Több millió embert érint ez a munkabeszüntetés, a tavalyi figyelmeztető sztrájk alatt a járatok mintegy nyolcvan százalékát kellett törölni, és voltak olyan szövetségi államok, ahol teljesen szünetelt a vasúti közlekedés. Ez lesz a harmadik sztrájk, amióta tart a bérvita, és bár november óta tartanak a tárgyalások, egyelőre nem tűnik úgy, hogy egyhamar megállapodnának a felek.

A Magyar Nemzet beszámolóját ITT olvashatják.

A Világgazdaság cikke IDE KATTINTVA érhető el.

Korábban írtuk